Izvor: Tanjug
13.02.2021 u 20:18
0

NEUSKLAĐENI TERMINI:Unija planira samit EU – Zapadni Balkan u septembru

Prema planu slovenačke vlade, dan pre Samita EU-Zapadni Balkan, Slovenija bi trebalo da bude domaćin i neformalnog Samita čelnika zemalja članica, posvećenog otpornosti Unije na krizu.

NE PROPUSTITE

NOVI KORONA PRESEK: Nema opuštanja!

VUČIĆEVA ČESTITKA DRAGIJU: Srbija je posvećena razvoju strateškog partnerstva sa prijateljskom Italijom

GRAĐANI, OPREZ! Migranti pljačkaju i napadaju ljude na Autokomandi

Međutim, realizacija ova dva događaja „još je u vazduhu“, a sporan je i termin – sredina septembra – koji je predložila vlada premijera Janeza Janše.

Teškoće u dogovoru za te sastanke „uživo“ u Sloveniji ne izaziva samo „nepredvidljiva epidemiološka slika“, pa Brisel još nije dao zeleno svetlo Sloveniji za pripremu ta dva sastanka na vrhu.

Septembarskom terminu u Briselu nisu naklonjeni, i kao drugi mogući navode novembar, ali ni to još nije potvrđeno.

Prema nezvaničnim izvorima, zapleti su povezani i sa sadržajnim naglascima sastanaka, o čemu se treba uskladiti s kabinetima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Saveta EU Šarla Mišela.

Što se tiče Samita EU-Zapadni Balkan, u Briselu nezvanično ocenjuju da bi pravi trenutak za to možda bio kraj godine, tek kad se u pogledu proširenja EU na Balkan „bude imalo šta da pokaže“, što sada nije slučaj.

Osim toga, ovog leta bi mogla biti održana konferencija za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa, pa ne bi bilo svrsishodno da ti skupovi vremenski budu odmah jedan iza drugog.

SAZNAJTE JOŠ

EKSKLUZIVNO ZA „Dobro jutro Srbijo“: Nisam proteran ja nego Srbija iz Crne Gore!

SKORO 800.000 vakcinisanih građana u Srbiji, a OVI gradovi imaju najviše ZARAŽENIH!

HAPŠENJE U BEOGRADU I SUBOTICI: Zaplenjeno više od 1,7 kilograma različitih narkotika

Proces proširenja obeležen je, kako dodaje ljubljanski dnevnik, bugarskom blokadom Severne Makedonije i zastojem Srbije u otvaranju pregovaračkih poglavlja, pa, prema nezvaničnim izvorima, Samit EU-Zapadni Balkan treba pripremiti „temeljno i strukturirano“.

To znači da bi se morala pojačati diplomatska nastojanja za kraj bugarske blokade Skoplja.

Tako bi se s međuvladinom konferencijom mogli otpočeti pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom jer se takve odluke ne donose na neformalnim samitima.

Tek nakon toga EU bi mogla da donese deklaraciju s pozitivnim porukama u pogledu proširenja i najavi veće investicije u balkanskom regionu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter