Izvor: 24 sedam
18.08.2024 u 07:42
0

NOVE MERE ZBOG BOGINJA: Kina će testirati sve koji ulaze u državu

Nove mere će ostati na snazi šest meseci

Kineske vlasti počele su da testiraju ljude i robu koja ulazi u zemlju na majmunske boginje (mpoks), saopštila je u petak kineska Generalna carinska uprava (GAK)

Nove mere će ostati na snazi šest meseci, navodi GAK.

Najava je usledila dva dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila nedavni porast infekcija u Africi za vanrednu zdravstvenu situaciju od međunarodnog značaja i pozvala na kampanju vakcinacije.

Ljudi koji pristižu u Kinu iz zemalja i regiona u kojima su potvrđeni slučajevi ove bolesti trebalo bu da se prijave po ulasku ukoliko imaju simptome poput temperature, glavobolje i ospia, a na carini će se sprovesti medicinske mere i vršiti uzorkovanje i ispitivanje u skladu sa propisanom procedurom.

Vozila, kontejneri i roba iz područja u kojima su primećeni slučajevi majmunskih boginja treba da budu dezinfikovani, dodaje se u saopštenju.

Mpoks se širi bliskim kontaktom

Majmunske boginje se mogu širiti bliskim kontaktom, izazivajući simptome slične gripu, ali i osip koji formira plikove i otečene limfne čvorove.

Prema SZO, bolest je obično blaga i samo u retkim slučajevima fatalna.

Prošle godine, kineska nacionalna zdravstvena komisija označila je majmunske boginje zaraznom bolešću B kategorije, zajedno sa kovidom 19, sidom i SARS-om.

Ovaj potez omogućio je vlastima da, u slučaju izbijanja zaraze, preduzmu hitne mere, uključujući ograničavanje okupljanja, obustavljanje rada i škole i zatvaranje pojedinih područja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter