Izvor: kurir
01.10.2024 u 08:27
0

POČELO JE: Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu na Liban (VIDEO)

Amerika podržala kopnenu ofanzivu na Liban. Objavljeni prvi snimci iz Bejruta, Pentagon preti Iranu da se ne meša

zraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su „ograničenu, lokalizivanu i usmerenu“ kopnenu operaciju protiv Hezbolaha na jugu Libana.

BBC prenosi da je iz IDF poručeno da su njihove mete predstavljaju „direktnu pretnju izraelskim zajednicama“.

Kopnena operacija je pokrenuta nakon što su izraelski avioni izveli novi talas vazdušnih udara u južnom delu libanske prestonice Bejruta.

IDF je prethodno putem svog portparola na arapskom jeziku naredio stanovništvu da napusti tri kvarta u tom gradu.

Naim Kasem, zamenik ubijenog vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, izjavio je juče da je ta islamistička organizacija koja ima podršku Irana spremna za izraelsku kopnenu ofanzivu i bitku koja bi „mogla da bude duga“.

Times of Izrael prenosi saopštenje IDF da su tokom protekle noći izvedeni vazdušni udari na kvart Dahijeh u libanskoj prestonici Bejrutu gde su mete bile lokacije na kojima Hezbolah proizvodi oružje, kao i druga vojna infrastruktura.

Lojd Ostin, ministar odbrane SAD, razgovarao je sinoć telefonom s izraelskim kolegom Joavom Galantom.

BBC prenosi da su se oni „složili oko neophodnosti napada sa ciljem rasturanja infrastrukture (Hezbolaha) duž granice“ kako bi se zaštitile izraelske zajednice na severu zemlje.

U saopštenju je ipak navedeno da je važno da se „na kraju vojne operacije zamene diplomatskim putem“.

Obe strane su upozorile na „ozbiljne posledice“ ukoliko bi Iran pokušao da pokrene direktan vojni napad na Izrael.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće kazao je za Time of Izrael da su ograničeni upadi IDF usmereni na položaje Hezbolaha na libanskoj strani granice „u liniji sa pravom Izarela da brani svoje građane i bezbedno vrati civile u njihove domove“.

– Mi podržavamo pravo Izraela da se brani od Hezbolaha i svih terorističkih organizacija koje podržava Iran – rekao je portparol.

Prethodno je iz Pentagona saopšteno da je američki ministar odbrane Lojd Ostin podržao kopnenu operaciju IDF na jugu Libana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter