Izvor: TASS
15.05.2024 u 21:16
0

PUTIN UVEO NOVINE U IZBORNI ZAKON: Potpisao ukaz o zabrani stranim agetima da se kandiduju

Reč je o izborima u savezne i regionalne organe vlasti, u organe javne vlasti savezne teritorije, kao i za organe lokalne samouprave

Agentima se zabranjuje da učestvuju na izborima na svim nivoima, kao i da budu posmatrači i punomoćnici kandidata. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

 

 


© Zvanični internet portal pravnih informacija

http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202405150026
Reč je o izborima u savezne i regionalne organe vlasti, u organe javne vlasti savezne teritorije, kao i za organe lokalne samouprave.

 

Prema novim pravilima, kandidat registrovan za učešće na izborima ne može biti upisan u registar stranih agenata. Dakle, ako je u prijavi za davanje saglasnosti za kandidovanje navedeno da je kandidat strani agent, tada će izbornoj komisiji, zajedno sa drugim dokumentima neophodnim za registraciju, morati da dostavi obaveštenje Ministarstva pravde Ruske Federacije o isključenju. iz registra stranih agenata ili odgovarajućom odlukom suda.

Zakon takođe utvrđuje pravilo da će prisustvo grešaka i grešaka u kucanju u dokumentima koje kandidati dostavljaju izbornim komisijama biti osnov za uskraćivanje pristupa za učešće na izborima.

Posmatrači i punomoćnici

Prema zakonu, stranim agentima i licima koja su uvrštena u jedinstveni registar podataka o umešanim u delovanje ekstremističke ili terorističke organizacije zabranjeno je da budu posmatrači na izborima na svim nivoima, punomoćnici kandidata i njihovi ovlašćeni predstavnici.

Istovremeno, članovi izbornih komisija sa pravom glasa neće moći da budu ni lica koja su uvrštena u registar onih koji su uključeni u aktivnosti ekstremističke ili terorističke organizacije. Slično ograničenje važi i za lica koja podležu administrativnoj odgovornosti za isticanje ekstremističkih simbola. Ukoliko relevantna sudska odluka stupi na snagu ili bude upisana u registar, članu komisije odmah prestaju ovlašćenja sa pravom glasa.

Druge inovacije

Dokument donosi i druga prilagođavanja izbornog zakonodavstva. Konkretno, pojašnjavaju se rokovi za podnošenje prijava za akreditaciju predstavnika medija, preduzimaju se mere za suzbijanje povlačenja sredstava sa računa izbornih fondova, a uspostavljaju se i dodatne garancije za pravo učešća na izborima za lica u pritvorskih centara.

Zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja. Istovremeno, pojašnjava se da će se izmene izbornog zakonodavstva odnositi na pravne odnose koji su nastali u vezi sa izborima i referendumima zakazanim nakon stupanja na snagu izmenai

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter