Izvor: KURIR
09.06.2024 u 14:44
0

RUSKI RATNI BRODOVI STIŽU NA KUBU Uz njih i podmornica na NUKLEARNI POGON, Putin naoružava protivnika Amerike? Oglasio se PENTAGON

Kubanska vlada je saopštila da će grupa ruskih ratnih brodova, uključujući podmornicu na nuklearni pogon, posetiti Kubu naredne nedelje kako bi se naglasili "istorijski prijateljski odnosi" Moskve s ovom karipskom zemljom.

– Ruska fregata Gorškov, podmornica na nuklearni pogon Kazan, naftni tanker flote Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker posetiće luku u Havani između 12. i 17. juna – saopštile su Kubanske revolucionarne oružane snage.

Kuba kaže da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje i insistira na tome da njihov dolazak ne predstavlja pretnju po region.

– Poseti mornaričkih jedinica iz drugih zemalja istorijska su praksa revolucionarne vlade s nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i saradnje – dodaje se u saopštenju.

Moskva nije potvrdila informacije koje je iznela Kuba.

Ovo nije prvi put da brodovi ruske mornarice stižu na Kubu, ključnog saveznika bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve tokom Kubanske krize 1962. godine.

Kubanska objava dolazi nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu za izvođenje ograničenih napada američkim oružjem unutar ruske teritorije.

Kao odgovor, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je „dopremanje oružja u zonu sukoba loš potez Zapada“.

– Na kraju, ako vidimo da su te zemlje uključene u rat protiv nas, a ono što rade čini ih direktno uključenima u rat protiv Ruske Federacije, zadržavamo pravo da postupimo na isti način – rekao je Putin sredinom prošle nedelje.

Očekuje se da će ruska vojska povećati pomorske i vazduhoplovne aktivnosti u blizini SAD ovog leta, a najavljeni su i manevri u Karipskom moru.

ZAPAD JE RAZUMEO PUTINA PORUČUJE LAVROV:“Ima tamo još pametnih ljudi!

 

– Rusija će verovatno poslati borbene mornaričke brodove na Karibe, s potencijalnim pristajanjem u luku na Kubi i verovatno u Venecueli. Takođe se očekuju raspoređivanje ili letovi aviona u tom regionu. Ova raspoređivanja deo su rutinskih pomorskih operacija Rusije i ne predstavljaju direktnu pretnju po SAD – saopšteno je iz Pentagona.

Navedeno je da će uz ruske brodove ovog leta biti i jedna od podmornica klase Severodvinsk II ruske mornarice.

U saopštenju Ministarstva odbrane SAD dodaje se i da je Kuba ugošćavala ruske brodove svake godine između 2013. i 2020. i ocenjuje da vežbe „nameću značajan trošak ruskoj mornarici, koja se suočava s izazovima u održavanju spremnosti i izvođenju raspoređivanja sa zastarelom flotom“.

– S obzirom na dugu istoriju ruskih poseta kubanskim lukama, to se smatra rutinskim pomorskim posetama, posebno u kontekstu povećane podrške SAD Ukrajini i NATO vežbi – zaključeno je iz Pentagona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter