Izvor: Bsc Happy
14.04.2023 u 14:15
0

TURSKA SE OPREDELILA ZA ISTOK: Savez Egipta i Libije

Ankara i Kairo će bliže sarađivati po pitanju Libije, gde podržavaju suprotstavljene strane, izjavio je u četvrtak turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, označavajući još jedan korak u približavanju dve regionalne sile.

Čavušogluovi komentari dolaze dok dve zemlje rade na popravljanju odnosa nakon što su deceniju bile u sukobu, prekinuvši diplomatske veze nakon svrgavanja tadašnjeg egipatskog predsednika i saveznika Ankare Mohameda Mursija.

„TAJNO ORUŽJE KORISTIĆEMO U NAPADU NA KRIM“: Kijev upozorio

Čavušoglu je prošlog meseca posetio Kairo, dok je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri prethodno došao u Tursku da pokaže solidarnost nakon silnih februarskih zemljotresa u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi u Turskoj i Siriji.

Među sporovima između dve zemlje bio je i sukob u Libiji.

 – Od sada ćemo bliže sarađivati u vezi sa Libijom. Na današnjem sastanku smo (videli) da se naši stavovi suštinski ne razlikuju, ali da drugačije razmišljamo o nekim metodama – rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Dve zemlje će raditi na mapi puta za održavanje izbora u Libiji i mogu da rade na obuci i jačanju zajedničke vojske između snaga na istoku i zapadu Libije, rekao je on.

„TAJNO ORUŽJE KORISTIĆEMO U NAPADU NA KRIM“: Kijev upozorio

 – Delimo zajedničku želju sa Turskom da se izbori održe u Libiji –  rekao je Šukri.

Libija je imala malo mira od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. uz podršku NATO-a, a 2014. se podelila između rivalskih istočnih i zapadnih frakcija, pri čemu je poslednja velika bitka u sukobu završena 2020. prekidom vatre.

Politički proces za rešavanje sukoba, međutim, zaustavljen je od kolapsa zakazanih izbora u decembru 2021. zbog sporova oko pravila, uključujući podobnost glavnih kandidata.

Poslednji veliki međunarodni pokušaj da se prekine sa mrtve tačke, putem političkog foruma 2020, doveo je do formiranja trenutne privremene vlade i mape puta za izbore u decembru 2021. koji su osujećeni unutrašnjim političkim sporovima. 

SJATILA SE CELA RAŠKA: Vučić na Veliki petak dočekuje Srbe sa KiM

Čavušoglu i Šukri su takođe rekli da će dve zemlje preduzeti korake da ponovo imenuju ambasadore i održe samit svojih lidera.

 – Dogovorili smo konkretan vremenski okvir za podizanje nivoa diplomatskih odnosa sa Turskom i pripremu za samit dva predsednika –  rekao je Šukri.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter