Izvor: Tanjug
22.07.2022 u 20:35
0

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozdravio sporazum Ukrajine i Rusije oko izvoza žita:”Kritičan korak napred!”

 EU je pozdravila sporazume koje su u Istanbulu potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i UN o deblokadi Crnog mora za ukrajinski izvoz žitarica, a šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da je u pitanju ”kritičan korak napred” u naporima da se prevaziđe globalna nesigurnost u snabdevanju hranom izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu.

On naglašava da će uspeh u tom pravcu zasvisiti od ”brze i dobre namere” sprovođenja današnjeg sporazuma.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

”Rusija namerno uništava ukrajinsku poljoprivrednu i transportnu infrastrukturu i opremu, izaziva nestašicu goriva i stvara probleme u lancu snabdevanja hranom širom sveta blokiranjem ukrajinskih luka i pljačkom ukrajinskog žita. Rusija je zapravo ugrozila sigurnost hrane za milione ljudi širom sveta. Današnji sporazum pruža priliku da se preokrene ovaj negativni kurs”, poručio je Borelj u pisanom saopštenju.

Iz EU su zahvalili UN i Turskoj za koje ocenjuju da su odigrale važnu ulogu u posredovanju u ovom sporazumu i u podršci njegovoj primeni.

PODRŠKA UKRAJINI NEĆE PRESTATI Britanski premijer Boris Džonson dao je važno obećanje predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom!

Dodaje se da EU ostaje posvećena da pomogne Ukrajini da što pre unese što više svog žita na globalna tržišta.

”Plan solidarnosti EU omogućio je izvoz od 2,5 miliona tona samo u junu. Takođe, blisko sarađujemo sa partnerima kao što su UN i G7, na promovisanju multilateralnog odgovora na šire aspekte globalne bezbednosti hrane. U tom kontekstu, mobilišemo preko 7,7 milijardi evra do 2024. goidne”, naveo je Borelj u sapoštenju.

On zaključuje da će EU nastaviti da sarađuje i podržava generalnog sekretara UN u rešavanju posledica rata u Ukrajini koji je, kako je dodao, ”namerno pokrenulo rusko rukovodstvo”.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter