Izvor:
18.05.2024 u 12:58
0

SITUACIJA ESKALIRA: Eksplozije odjekuju Belgorodom; Rusija poslednjih nedelja zauzela više teritorija, nego Kijev u kontraofanzivi 2023.

Jedna osoba poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti

Jedna osoba je poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti načelnika Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

„U selu Gorodišče, Rilski okrug, ukrajinski dron je napao automobil lokalnog komunalnog preduzeća. Jedan zaposleni je preminuo od zadobijenih povreda“, napisao je Smirnov na Telegramu.

Naveo je da je drugi zaposleni povređen i da će biti hospitalizovan, prenosi Interfaks.

Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom i često je na meti ukrajinskih dronova od kada je Rusija počela napad na Ukrajinu 22. februara 2022. godine.

Eksplozije u Belgorodu 

U centru Belgoroda odjeknulo je nekoliko eksplozija, javlja reporter Sputnjika.

 

U gradu je na snazi raketna opasnost.

Zelenski odbacio Makronov predlog za „olimpijsko primirje“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je ovog leta  poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na olimpijsko primirje, rekavši da bi to moglo pomoći Rusiji da prebaci trupe i opremu u Ukrajinu.

Kako se navodi u saopštenju iz Jelisejske palate, Makron je u telefonskom razgovoru istovremeno obavestio Zelenskog o svom „interesovanju za olimpijsko primirje“ i govorio o vojnom snabdevanju Kijevu koje će biti izvršeno „u narednim danima i nedeljama“.

Zelenski je rekao novinarima AFP-a da ga je kao odgovor na Makronov poziv upitao „ko može da garantuje da Rusija neće iskoristiti ovo vreme da pošalje svoje trupe na našu teritoriju“.

On je rekao da je Ukrajina „protiv svakog primirja koje igra na ruku neprijatelju“.

Berbokova: Dramatično u Harkovoskoj oblasti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je ozbiljne poteškoće za Oružane snage Ukrajine u oblasti Harkov.

– Situacija oko drugog po veličini ukrajinskog grada je izuzetno dramatična – rekla je ona na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Saveta Evrope u Strazburu.

Šok na zapadu: Rusija poslednjih nedelja zauzela više teritorija, nego Kijev u kontraofanzivi 2023.​

Ruske snage su pri napredovanju poslednjih nedelja, uključujući u Harkovskoj oblasti, zauzele više teritorija, nego ukrajinska vojska tokom neuspešne kontraofanzive 2023. godine, piše list „Vašington post“, pozivajući se na analitičare.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter