Izvor: alo
09.03.2024 u 17:51
0

SUNOVRAT EVROPE JE POČEO! FRANCUSKI VOJNICI PRVI POČELI DA PUCAJU: Avioni u vazduhu, najgori scenario se odigrava

"To je legitimna samoodbrana", saoptilo je Ministrarstvo odbrena Francuske

Francuska vojska uništila je četiri bespilotne letelice u Adenskom zalivu u okviru misije EU.

Francuski ratni brod i borbeni avioni uništili su četiri bespilotne letelice koje su se uputile u okviru misije EU „Aspides“ za obezbeđivanje bezbednosti u Crvenom moru, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Francuske.

U februaru je EU zvanično pokrenula pomorsku misiju Aspides kako bi osigurala bezbednost broda u Crvenom moru usred tekućih napada jemenskih pobunjenika na civilne brodove.

– Ujutro 9. marta 2024. godine, višenamenska fregata, koja je vršila patroliranje u Adenskom zalivu u okviru Evropske operacije „Aspides“, primetila je četiri borbene bespilotna letelica koja su u taktičkom letu krenula ka njoj. Francuska fregata i lovac avioni su uništili bespilotne letelice u legitimnoj samoodbrani – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu odeljenja.

AMERIKA ŠALJE MARINCE, ODGOVOR NA HITNI POZIV: Počelo je iskrcavanje vojne snage i opreme

Napominje se da su ove „odbrambene akcije direktno doprinele zaštiti“ teretnog broda „True Confidence“, koji je prethodno bio napadnut i podvučen, kao i drugih trgovačkih brodova koji prolaze kroz region.

Ranije je američka Centralna komanda izvestila da su tri člana posade poginula, a četiri povređena u rezultatu raketnog napada Huta na teretni brod „True Confidence“ u Adenskom zalivu. Brod, koji je plovio pod zastavom Barbadosa , u vlasništvu Liberije , pretrpeo je značajnu štetu, nakon čega ga je posada napustila. Ovo je peti put da Huti lansiraju protivbrodske rakete u poslednja dva dana.

Vladajući pokret Ansar Alah (Huti) na severu Jemena , koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na svoju nameru da će napadati sve brodove povezane sa Izraelom , pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade i ne prilaze im na moru.

SAD i Velika Britanija izvode udare na ciljeve Huti od sredine januara, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru, prenosi RIA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter