Izvor: Sputnik
14.10.2024 u 18:39
0

TREĆI ATENTAT NA TRAMPA: Da li je Amerika sve bliža građanskom ratu

U SAD je sprečen i treći atentat na predsedničkom kandidata Donalda Trampa a, prema dostupnim podacima, osumnjičeni je njegov simpatizer koji je usput i entuzijasta za oružje. On je odbacio optužbe i rekao da mu nije palo napamet da naudi Trampu, kaže za Sputnjik novinar i kolumnista Nebojša Malić.

Pošto su ga pustili uz kauciju, a da je zaista bio atentator onda bi ga zadržali, čini mi se, kaže Malić, da je lokalni šerif hteo malo da se reklamira, da kaže: ‘Vidite kako mi štitimo Trampa i kako su ovi u Los Anđelesu devijanti i nasilnici’ i da je tu malo preterao.
„U suštini klima trenutno u Americi je takva da policija više voli da greši u smislu preterivanja nego da tome pridaje nedovoljnu pažnju i da se, ne daj Bože, Trampu nešto desi. Jer već je bio jedan atentat i jedan sprečeni, tako da je samo pitanje vremena kad će neko opet pokušati“, dodaje Malić.
Demokrate pretvorile Ameriku u zemlju vojnih atentatora
Prema njegovim rečima, demokratama nije u interesu da eventualno uspe neki novi atentat na Trampa, pošto je posle prvog atentata Tramp „napravio najbolji mogući izbor“ kad je kao kandidata za potpredsednika SAD imenovao Džej Di Vensa.
Vens se pokazao kao izuzetno oštar kandidat i u slučaju ako bi se nešto desilo Trampu, on bi lako mogao da iznese kampanju, pre svega jer je osnovna poruka demokrata da je Tramp zločinac i da za njega ne treba glasati. A protiv Vensa nemaju apsolutno ništa, tako da ako nekim slučajem i uspeju da smaknu Trampa, onda će Vens da ih pobedi, ističe Malić.

„Neću da sumnjičim demokrate da su organizovali atentate ali problem je u onome što se zove stohastičkim terorizmom. Znači, napravili ste atmosferu u kojoj se samostalni atentatori, kojima niko ne upravlja i niko im ne naređuje, samostalno odlučuju da to urade zbog klime u medijima. Takav je otprilike bio ovaj proukrajinski atentator Raut kog su uhapsili na Floridi na golf terenu. A sasvim je moguće da je i onaj prvi, mada se o njemu ne priča, možda imao nekih sumnjivih veza sa FBI. Ali suština priče je da kad vi napravite takvu klimu i od zemlje od 300 miliona i kusur stanovnika – legiju, zemlju vojnih atentatora, ne možete baš da im kažete – e sad prestanite!“

Situacija gora nego 1968.
Demokrate su došle u situaciju da imaju „veoma napujdane ljude“ kojima već godinama govore da je Tramp zločinac, fašista, diktator itd. i koje sad ne mogu da zaustave, dodaje Malić.
„Nije isključeno da će još neko negde da proba, a nadam se da Tramp ima adekvatnu zaštitu što se toga tiče. Jer takva vrsta političkog ubistva može ozbiljno da uzdrma zemlju. Ovo više nije 1968. a i tad su ubistva Martina Lutera Kinga i Bobija Kenedija pretila da ozbiljno destabilizuje zemlju. A u ovoj situaciji mislim da bi jedan takav atentat apsolutno gurnuo zemlju u građanski rat.“
Amerika nikad bliža građanskom ratu
Malić smatra da postoji opasnost da izbije oružani sukob između pristalica demokrata i republikanaca i ona je sad i veća nego što je ikada bila u 20. i 21. veku, jer je problem legitimitet institucija.
Jer od izbora 2020. i cele hajke na Trampa još od 2016. godine, institucije koje su glumile da su nepristrasne pokazale su da su apsolutno jednostranačke i pristrasne, i nije im bilo mrsko ni da cenzurišu, otvoreno lažu i maltretiraju narod, dodaje Malić.
„Sad je trenutno neka situacija u kojoj republikanci prihvataju legitimitet države utoliko što veruju da će moći da pobede na ovim izborima. A ako Tramp ne pobedi na ovim izborima, onda će ti ljudi reći zašto se mi bavimo svim ovim kad imamo i oružje i sredstva proizvodnje. Jer uglavnom su oni ti koji kontrolišu fabrike, a liberali kontrolišu državni aparat i primaoce socijalne pomoći, da tako uprostimo sliku, mada je ona komplikovanija. Nisam ja jedini koji na to upozorava, ima u Americi mnogo mislilaca koji tvrde da ako ne uspostave legitimitet države, ovo će da pukne i onda će da bude krvavo“, zaključio je Malić.
Treći atentat na Trampa
Treći pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa sprečen je u Kaliforniji, saopštio je šerif okruga Riversajd Čed Bjanko.
„Verovatno smo sprečili još jedan pokušaj ubistva“, rekao je Bjanko, povodom incidenta koji se dogodio u subotu u blizini mesta gde se obraćao Tramp.
Policija je privela 49 -godišnjeg Vena Milera na kontrolnom punktu otprilike kilometar od mesta gde se obraćao Tramp. U njegovom automobilu pronašli su neregistrovanu sačmaricu, napunjen pištolj i šaržer većeg kapaciteta. Miler prilikom privođenja nije pružao otpor.
Bjanko je dodao da je Miler član desničarske antivladine grupe i da je prilikom kontrole pokazao policiji lažne novinarske i VIP propusnice, zbog čega je i pretresen. Miler je pušten uz kauciju od 5.000 dolara.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter