Izvor: 24SEDAM
21.10.2024 u 14:48
0

UHAPŠEN BIVŠI PREDSEDNIK ALBANIJE: Nije se opirao hapšenju

Bivši predsednik Albanije i lider Slobodarske stranke Iljir Meta uhapšen je danas u Tirani

Bivši predsednik Albanije i lider Slobodarske stranke Iljir Meta uhapšen je danas u Tirani po nalogu Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizovani kriminal (SPAK) te zemlje.

On je uhapšen na ulazu u Tiranu dok se vozio ka mestu gde je trebalo da održi konferenciju za novinare, a kako se navodi, uhapšen je najverovatnije zbog slučaja sa kojim se povezivao za korupciju i odbijanje prijave imovine, prenosi Juronjuz Albanija.

PETER STANO: EU veoma zabrinuta zbog navoda o sve većoj vojnoj saradnji Rusije i Severne Koreje

Kako se navodi, on se nije opirao hapšenju, koje je povezano sa istragama koje je SPAK već neko vreme vodio o slučaju ČEZ DIA, a sprovedena je i imovinska istraga za njega i njegovu bivšu suprugu Moniku Krijemadi.

Ovu vest potvrdio je bivši premijer Salji Beriša koji je rekao da se radi o političkom hapšenju.

– Politički progon Ilira Mete je politički, politički i samo politički. Nisu objavili nikakve činjenice, nijedan dokument, ali su sprovodili naredbe (albanskog premijera) Edija Rame, koji je svim sredstvima pokušao politički, a možda i fizički, da eliminiše Iljira Metu. Edi Rama je, kao što sam u prošlosti osuđivao, umešan u nestanak osoba na nezakonski, neustavan način – rekao je Beriša.

Iljira Metu je SPAK prethodno više puta pozivao u prostorije Tužilaštva, zbog slučaja ČEZ DIA, koji se odnosi na imovinsku istragu i lobiranje.

Meta je bio najavio da će danas u 13.40 sati održati održati konferenciju za novinare, ali je pre toga uhapšen, prenosi Albanijan post.

Ranije je austrijski list Kronen Cajtung (Kronen Zeitung) objavio da su Iljir Meta i LSI (danas Slobodarska partija) platili 700.000 dolara za lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Takozvani slučaj ČEZ DIA potiče iz 2009. godine. a devet privatnih kompanija od ČEZ-a je dobilo 12 miliona dolara od ugovora o naplati nenaplaćenih dugova.

Najveći dio sredstava dobio je „Debt International Management“, sa administratorom Kastriotom Ismailjijem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter