Izvor: happybsc
25.06.2024 u 15:27
0

ZEMLJE BALKANA PONIŽENE: Ukrajina otvorila pristupne pregovore za ulazak u EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog zvaničnog otvaranja pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU), uz ocenu da je reč o "istorijskom danu" za zemlju koja se više od dve godine bori protiv ruske invazije

„Danas je istorijski dan“, napisao je Zelenski na društvenim mrežama.

„Nikada nećemo dozvoliti da skrenemo sa puta ka ujedinjenoj Evropi, ka našem zajedničkom domu svih evropskih naroda. Domu koji mora biti u miru!“, poručio je ukrajinski predsednik.

DRAMA U NEMAČKOJ Naoružana policija opkolila školu, đaci zaključani u učionicama

 

 

On je izrazio zahvalnost svima koji staju u odbranu Ukrajine i „timu koji čini sve da Ukrajina postane deo EU“.

Članice EU odobrile su da pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počnu 25. juna i usvojile pregovarački okvir.

On je na platformi Iks podsetio da je 28. februara 2022. godine, nekoliko dana nakon što je počeo napad Rusije na Ukrajinu, potpisan zahtev za pristupanje Ukrajine EU, prenela je „Evropska istina“.

„Pre skoro dve godine, u junu 2022, dobili smo kandidaturu, a u decembru prošle godine dobili smo političku odluku u vezi pregovora. Ali od danas se računa početak našeg članstva u Evropskoj uniji: prva međuvladina Konferencija Ukrajine i EU je već danas“, istakao je Zelenski povodom prve Međuvladine konferencije o pristupanju Ukrajine EU, čime će zvanično početi pregovori o članstvu Ukrajine u EU. On je zahvalio svima koji štite Ukrajinu, ukrajinsku državu, ukrajinski narod, kao i timu koji čini sve da Ukrajina postane deo Evropske unije.

Povodom otvaranja pregovora govorili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i niz lidera zemalja članica EU. U popodnevnim časovima u Luksemburgu biće održana prva Međuvladina konferencija o pristupanju Ukrajine EU, kojom će biti zvanično otvoreni pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Pre toga, Savet EU je odobrio pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, čime je otvoren put za pokretanje pristupnih pregovora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter