Izvor: happy tv
07.10.2024 u 09:23
0

DOBRO JUTRO SRBIJO: Marko Đurić Ministar inostranih poslova

Mi nismo vrednosno neutralni mi smo vrlo jasno na strani međunarodnog prava.

Gost u našem studiju ovog jutra bio je Marko Đurić, Ministar inostranih poslova

On je govorio o unapređenju odnosa sa Baltičkim zemljama, obzirom da je nedavno bio u poseti estoniji, prvi put nakon 14 godina, ekonomska razmena se razvija, krenuo je i prvi avio let za Rigu. Dodao je da je za Srbiju važna svaka zemlja članica Evropske unije, bez obzira na različite poglede na svet i kulturološke razlike.

“ Imao sam više od 30 bilateralnih sastanaka sa ministrima zemalja širom sveta i nekima to možda deluje nedovoljno značajno kada mi uspostavljamo diplomatske odnose sa nekim pacifičkim zemljama, kada potpisujemo sporazume o saradnji sa nekim nesvrstanim zemljama, međutim, takvo gledanja su pogrešna“ rekao je on

Osvrnuo se na Albina Kurtija rekavši da on nema pristup UN jer Priština nije član, niti može da govori na skupštini UN. Oni ponekad bivaju pozvani kao gosti i kao privatni građani ali to je drugo. istakao je, rekavši još da oni pokušavaju da prate u stopu našu delegaciju ali da ne uspevaju da dođu do većine sagovornika do kojih mi dolazimo.

Potpisali smo i niz sporazuma o viznim liberalizacijama uglavnom sa manjim ostrvskim zemljama i sporazume o diplomatskim odnosima sa Gvajanom, Maršalovim ostrvima, Kiribatijem, to je za nas izuzetno značajno. Srbija ima reputaciju da sve zemlje tretira jednako bez obzira na veličinu i ekonomsku snagu na kraju krajeva ni mi nismo velika zemlja ni teritorijalno ni po broju stanovnika ali se izdvajamo našom principijelnom politikom, čvrsto stojimo iza međunarodnog prava, jednako priznajemo teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja i u tom smislu imamo i ugled i reputaciju.

Gradi se neka vrsta novog političkog bloka koji je zainteresovan za saradnju sa Srbijom, trudimo se da za Srbiju gradimo prijatelje na sve strane. Istakao je važnost srpske zajednice u americi, rekavši da ih ima skoro milion. Srbija je u stanju da prestavi sebe kao zemlju koja se ekonomski ubrzano razvija, i najnovija vest je da Srbija ima investicioni rejting, to znači da je reč o zemlji koja ima odgovornu makroekonomsku politiku, stabilnu spoljnu i unutrašnju politiku, to je jedna vrsta sertifikata da je Srbija stabilna, dobra, kvalitetna investiciona destinacija. Za nas takva nova lična karta znači uspeh i olakšanje u borbi za promenu imidža u svetu.

Postoji ogroman i spoljni i unutrašnji pritisak na Srbiju, postoje politički centri van Srbije kojima odgovara da Srbija ima vladu koja će biti podložna prihvatanju tuđeg mišljenja. Kada zauzmemo jedan stav po pitanju terora na Bliskom istoku, trpimo kritiku jedne strane, kada taj ton nije dovoljno oštar trpimo kritiku druge strane. Kada vodimo svoju nezavisnu politiku i sastajemo se sa sagovornicima koji nisu po volji zapadnim zemljama dobijemo kritiku, ali ono što mogu da kažem je da sve više ima razumnih ljudi.

Mi nismo vrednosno neutralni mi smo vrlo jasno na strani međunarodnog prava.

 

“Govori predsednika Vučića su čin njegove lične hrabrosti a da li je u pravu o tome najbolje govori činjenica da su njegovi govori u generalnoj skupštini UN već nekoliko godina unazad u samom vrhu gledanosti. Svetska javnost gleda i sluša one koji imaju nešto da kažu“ osvrnuo je se on i na čuveni govor Aleksandra Vučića u UN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter