Izvor: BSC HAPPY
10.04.2023 u 21:15
0

ZORAN ĆIRJAKOVIĆ U EMISIJI „ĆIRILICA“ NA HAPPY TV: „Danas ne postoji demokratija nigde u svetu kakav je bila demokratija u 19. veku“

„Ćirilica“ je tok-šou emisija zabavno-političkog karaktera, koja se emituje na Happy TV, svakog ponedeljka od 21 čas. Emisiju vodi proslavljeni novinar Milomir Marić, a obrađuje mahom političke teme o kojima razgovaraju stručnjaci iz zemlje i regiona.

Večerašnja emisija „Ćirilica“ autora i voditelja Milomira Marića obara sve rekorde gledanosti, a svoj stav su na goruće teme iz sveta politike dočarali vrsni stručnjaci, a današnja tema glasi „Nijedan Rus neće da uhapsi Putina“. 

PROFESOR PERIŠIĆ U EMISIJI „ĆIRILICA“ NA HAPPY TV: „Mi smo jedini narod u Evropi koji je sve svoje države u 20. veku izgubio“

Zoran Ćirjaković bio je jedan od gostiju popularne emisije koji je u svom izlaganju govorio o tome da li su srpski nacionalisti zapravo srpski autošovinisti, ujedno je govorio o pojmu samoporicanja.

– Mi u različitim društvima, pogotovo u nezapdanim zemljama imamo pojam samoporicanja. Fenomen autošovinizma, to je jedna jaka reč, to nije neki običan, jednostavan pojam. Mi nemamo to da ide želja za nestankom, za anhilacijom sopstvenog naroda. Ja sam bio u prilici da pišem o obliku samoporicanja. Mnogi ljudi misle da je Vučić sve ono što je Đinđić trebao da bude, rastrojstvo predsednikom je toliko da za to nema leka. Umesto da posmatraju njegovu politiku, jer je on jedan od najvećih naših političara od Nikole Pašića. Ja sam u svojoj knjizi pisao o deset godina vladavine predsednika Vučića, pa eto toplo preporučujem svima onima sa druge strane politike da je pročitaju. Ne možemo uspeh samoporicanja posmatrati samo kroz komunizam. Uspeh autošovinizma ne bi bio takav da nemamo neku drugu vrstu samoporicanja, odnosno odbijanje da se uvaži naše drugačije evropejstvo. Dositej Obradović na primer nije bio samopreporod, to je istovremeno bio abortus onog Srbina koji je nastao tokom ta tri veka, i tog tereta se nacionalna srpska elita nije oslobodila. Ne postoje zapadne vrednosti koje su univerzalne, one su nametnute celom svetu kao prinudno univerzalne. Mi moramo da shvatimo da nije demokratija nikakva aspstraktna ideja, demokratija je danas skup normi, pomoćnih normi i procedura koje zahtevaju jednog čoveka kakvog u Srbiji nema, niti može nastati. Od Srba može da nastane svašta, i ne treba brkati taj identitetski i taj dublji kulturalni obrazac koji utiče na to u šta verujemo, šta činimo ili mislimo da možemo i na to kako delujemo. Zato je samoporicanje toliko izraženo. Danas ne postoji demokratinja nigde u svetu kakav je bila demokratija u 19. veku, da ne pominjem antičku Grčku, rekao je između ostalog gospodin Zoran.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter