Izvor: 24 sedam
11.09.2024 u 16:30
0

SPREMA SE NEVIĐENI HAOS: SAD će dozvoliti Ukrajini da koristi njihovo razorno oružje u napadima na Rusiju

Blinkenov dolazak u sredu u Kijev pomno se prati u Moskvi

Vašington namerava da Kijevu ukine ograničenja za upotrebu raketa ATACMS koje su obezbedile SAD za napade duboko unutar ruske teritorije, tvrdi izveštač Akiosa, pozivajući se na istaknutog člana Kongresa.

Ograničenja su prvobitno uvedena da bi se omogućilo SAD i njihovim saveznicima da tvrde da nisu direktno umešani u sukob sa Rusijom, dok su Ukrajinu naoružavali slanjem oružja koje je premašilo vrednost od 200 milijardi dolara. Kijev od maja traži da se ograničenja ukinu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken namerava da objavi promenu politike tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lemijem, izjavila je u utorak novinarka Akiosa Džuligrejs Brufke, pozivajući se na kongresmena Majkla Makola.

– Razgovarao sam sa Blinkenom pre dva dana i on putuje sa svojim kolegom iz Velike Britanije u Kijev kako bi im u suštini rekao da će im dozvoliti da udare Rusiju pomoću ATACMS-a – rekao je Makol, republikanac iz Teksasa koji predsedava Predstavničkim domom za spoljne poslove Komiteta, razgovarajući sa Brufke.

Blinken je došao u Kijev u sredu „kako bi pokazao stalnu podršku odbrani Ukrajine“, a Blumberg je u utorak citirao Blinkena da je „signalizirao“ da se Vašington predomislio, navodno zbog tvrdnji da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete.

– Pogledaćemo i saslušaćemo zahtev Ukrajine – rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa Lamijem u Londonu, dodajući da će američki predsednik Džo Bajden i premijer Velike Britanije Kir Starmer razgovarati o „pitanju projektila“ u petak u Vašingtonu.

– Sada to rešavamo – rekao je u utorak Bajden novinarima na pitanje o upotrebi ukrajinskih raketa dugog dometa.

Blinken je tvrdio da je Iran isporučio Rusiji neodređeni broj projektila Fath-360, prkoseći mesecima zapadnih upozorenja i da će ih Moskva upotrebiti protiv Ukrajine „u roku od nekoliko nedelja“. Iran je kategorički negirao optužbe, insistirajući da nije podržao nijednu stranu u sukobu.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja optužio je Zapad da je „do ušiju“ umešan u ukrajinski sukob i rekao da će se pitanje naoružavanja Kijeva razmatrati u Savetu bezbednosti u petak.

Pentagon je 27. avgusta tvrdio da se njegova politika upotrebe dalekometnog oružja nije promenila. To je bilo pre nego što su ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov i šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak posetili Vašington sa prijavljenim spiskom ruskih ciljeva za koje su tražili odobrenje za napad.

Ukrajina je više puta lansirala bespilotne letelice do Moskve, neslavno srušivši jedan na krov Kremlja u maju 2023. U utorak je još jedan ukrajinski dron udario u stambenu zgradu u Podmoskovlju, ubivši jednog civila i ranivši troje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter