Izvor: Happy BSC
03.12.2021 u 10:53
0

Gradonačelnik Radojičić i SANU podnose inicijativu da Vladan Đorđević dobije ulicu i spomenik u prestonici

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je naučnom skupu posvećenom akademiku dr Vladanu Đorđeviću u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Skup je posvećen 176. godišnjici rođenja jedne od značajnijih ličnosti poslednje četvrtine 19. veka na ovim prostorima, istaknutom društvenom posleniku, gradonačelniku Beograda, predsedniku Vlade i našem prvom školovanom hirurgu. Na uvodnom panelu skupa govorili su akademik prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, i akademik prof. dr Radoje Čolović.

– Vladan Đorđević je bio intelektualac, humanista, pionir srpske hirurgije i kulturni radnik. U oblasti društvenog angažmana, hirurgije i celokupne srpske medicine dao je ogroman doprinos. Bio je gradonačelnik Beograda, predsednik Vlade i vrstan lekar, stoga mi je posebna čast i zadovoljstvo što sam prisustvovao ovom skupu kojim čuvamo sećanje na ovu izuzetnu ličnost – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je Grad Beograd strateški opredeljen ka očuvanju kulture sećanja na velikane naše istorije koji su pružili ogroman doprinos Beogradu i njegovim građanima. 

– Predloge i inicijative Srpskog lekarskog društva i Srpske akademije nauka i umetnosti podržaću inicijativom da akademik dr Vladan Đorđević dobije ulicu sa svojim imenom i spomenik u našem glavnom gradu. Posebno mi imponuje što je Vladan Đorđević tokom svoje uspešne lekarske karijere bio i gradonačelnik, čovek sa izvanrednim društvenim angažmanom. Pored toga što je bio uspešan gradonačelnik, bio je i ministar prosvete, ministar privrede, inostranih dela, višegodišnji diplomata u Grčkoj i Turskoj i predsednik Vlade. Kao čovek koji je ostavio dubok trag u vojnom i građanskom sanitetu, medicinskoj publicistici, izdavaštvu, prevodilaštvu, kao i svojim aktivnim društvenim delovanjem za dobrobit svog grada, svoje zemlje i njenih građana, zadužio nas je i zaslužio da mu se na ovaj način odužimo – zaključio je prvi čovek Beograda .

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter