Izvor: HappyBSC
27.12.2021 u 16:22
0

Radojičić potpisao Memorandum o razumevanju između Beograda i Atine

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Atini sa gradonačelnikom grčke prestonice Kostasom Bakojanisom sa kojim je potpisao Memorandum o razumevanju između dva grada.

– Sastao sam se u Atini sa svojim grčkim kolegom, gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom, kojem najpre želim da zahvalim na izvanrednoj dobrodošlici. Danas smo potpisali Memorandum o razumevanju između Beograda i Atine, u cilju daljeg unapređenja saradnje glavnih gradova naših zemalja. U novembru, na sastanku u Istanbulu, u okviru B40 Samita mreže gradova Balkana pokrenuli smo inicijativu za potpisivanje ovog Memoranduma koji je dalja konkretizacija Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Beograda i Atine potpisanog 1966. godine – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je ukazao da je cilj novog Memoranduma obnavljanje saradnje i razmena najboljih praksi i inovativnih ideja u oblastima zajedničkog interesa za dobrobit dva glavna grada i njihovih građana. Dominantne teme su približavanje građana naša dva grada kroz kulturu i turizam, ali i otvaranje vrata privrednicima za bržu i bolju saradnju kroz organizaciju privrednih foruma.

– Memorandum uključuje smernice za rad kroz osam oblika saradnje, pre svega u oblasti kulture, i to kroz organizaciju zajedničkih izložbi, festivala, književnih susreta, koncerata, pozorišnih predstava i ostalih relevantnih događaja u okviru evropskih i internacionalnih kulturnih mreža i foruma – naglasio je Radojičić.

Kako je gradonačelnik dodao, oblasti saradnje obuhvaćene ovim Memorandumom su i urbani razvoj, i to kroz osmišljavanje politika i praksi u vezi sa zelenim površinama, trgovima i javnim površinama, te urbana mobilnost kroz angažovanje na promociji i implementaciji inovativnih rešenja za bicikliste i pešake.

– Razmenjivaćemo primere dobre prakse i znanja u oblastima koje su od značaja za moderne urbane centre, kao što su energetska efikasnost javnih zgrada, sprečavanje elementarnih nepogoda i planiranje aktivnosti u eventualnim vanrednim situacijama. Poseban fokus će biti na nastojanjima da se unaprede digitalne javne usluge i digitalno upravljanje gradom, u cilju unapređenja rešenja „Smart siti“ koncepta, odnosno koncepta „pametnog grada“. Oblast turizma je svakako jedna od najvažnijih oblasti gde želimo da dodatno podstaknemo turistička putovanja u oba pravca radi upoznavanja istorije, kulture i tradicije naših zemalja – kazao je gradonačelnik.

Radojičić je dodao da će se ovim Memorandumom stvoriti mogućnost izrade elaborata i implementiranja zajedničkih projekata u oblasti zaštite životne sredine i oblasti javnog zdravlja, kroz razmenu dragocenih  iskustava u borbi protiv pandemije.

– Saradnja u svim ovim oblastima prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje koji su tradicionalno prijateljski, što je bilo potvrđeno i u najtežim situacijama, o čemu svedoči i činjenica da se 1999. godine grčki narod javno i masovno pobunio protiv bombardovanja Srbije. Zajednička bliska i bratska prošlost kao i dugogodišnje, iskreno i veoma čvrsto prijateljstvo predstavljaju osnov za razvoj kvalitetnih budućih odnosa i dalje približavanje i saradnju dva naroda – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis istakao je zadovoljstvo kako zbog potpisivanja ovog značajnog Memoranduma, tako i zbog prilike da sarađuje sa jednim od kako je rekao, najhumanijih gradonačelnika, koji svake nedelje operiše najmlađe pacijente, te osim posla gradonačelnika obavlja još jedan izuzetno human i nadasve odgovoran posao, a to je lečenje dece. Gradonačelnik Atine je iskazao želju da poseti Beograd i najavio uzvratnu posetu početkom sledeće godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter