Izvor: tanjug
12.11.2020 u 16:41
0

TURIZAM POD KORONOM Beograd se okrećem svojim izletištima

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović, podseća da je pandemija korova virusa zadala veliki udarac turizmu glavnog grada, ali da se od početka epidemije TOB usmeren na promociju i razvoj “beogradskih izletišta“ koji bi trebalo da pomognu da iz pandemije, kako kaže, izađu jači nego što smo u nju ušli.

On naglašava da će i u“budućem periodu naglasak biti na onim atrakcijama koje stanovnici glavnog grada popularno zovu „beogradskim izletištima“.

OVO SVE ZANIMA

CRNI REKORD U OVIM GRADOVIMA: Najviše zaraženih ubedljivo u Beogradu! Pojavila se i nova žarišta

KORONA PRESEK U SRBIJI: Novozaraženih 3.341, preminulo 19 osoba

DOKTOR BELOJEVIĆ PROMENIO IMIDŽ: Pogledajte kako je došao kod Marića i Korše! (FOTO)

– To su Košutnjak, Kalemegdan, Ada ciganlija, Avala, Kosmaj, Grocka itd. Od početka pandemije smo se usmerili na promociju i razvoj “beogradskih izletišta“. Ti elementi turističkog proizvoda Beograda bi trebalo da nam pomognu da iz pandemije izađemo jači nego što smo u nju ušli – navodi Popović za Tanjug.

Popović za Tanjug navodi da su podaci o broju turista od januara do septembra 2020, u poređenju sa istim periodom prošle godine, loši, što se, kako kaže, moglo i pretpostaviti, ali da je promet domaćim gostima negde na 65 odsto u odnosu na taj period.

Tu je pad od 35 odsto. Ali, kada su u pitanju strani gosti, stanje je mnogo gore i popunjenost kapaciteta i promet su na 27 odsto prošlogodišnjeg. Znači, pad je nekih 73 odsto“, ističe Popović i dodaje da strani gosti već godinama čine veliki udeo u ukupnom turističkom prometu grada Beograda.

Gledajući 2019. godinu, 85 odsto tog ukupnog prometa činili su strani gosti što, kako navodi, jasno upućuje na činjenicu da je pandemija COVID-19 teško pogodila Beograd.

– Tako je uostalom u celoj Evropi i svetu. Posebno su ugroženi gradovi i metropole i takozvani “kratki gradski odmori“. U istoj situaciji su i Pariz i London i Beč i Budimpešta… – kaže Popović.

Turizam je globalna stvar, dodaje, i ne može se posmatrati kao izolovano ostrvo ni u Beogradu ni u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

NESTVARNA PONUDA ZA SRPSKOG SUDIJU: RUSI ZOVU MAŽIĆA

MURINJO PROTIV SRBIJE: Portugalac otkrio zašto je to tako, a ima dva razloga zbog kojih će podržati Škote

JEZIVA ISPOVEST MAJKE TANJE SAVIĆ: Dušan je LEČENI NARKOMAN, NAPIJE SE, pa NE ZNA GDE JE (VIDEO)

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NA PARISKOM MIROVNOM FORUMU: EVO KAKO ZAŠTITI NAŠE EKONOMIJE

– Ipak, što se tiče svih mera tokom trajanja pandemije, Beograd i Srbija ni do sad nisu bili ni u jednom pogledu problematični. Naprotiv, smatraju se vrlo uspešnim u borbi protiv pandemije što govore i podaci jer su uvek u prvih tri, četiri ili pet na evropskom tlu kada je u pitanju način na koji se bore protiv pandemije. Nama je svaka godina od 2014. naovamo rekordna. Nažalost, zbog pandemije se “bum“ nije dogodio -objašnjava Popović i dodaje da je u ovom momentu najvažnije održati kapacitete i broj ljudi koji rade u sektoru turizma i usluga.

Za njega je takođe, u ovom momentu jedna od ključnih stvari i povratak ili izgradnja poverenja u sektoru turizma što vidi kao težak i mukotrpan proces i ukazuje da su procene same Svetske turističke organizacije da će oporavak turizma potrajati i do četiri godine.

– To je sad najvažnije kako bismo na kraju pandemije koji će svakako jednom doći, mogli da “startujemo“ i vratimo se na evropsko tržište barem u onom obimu koji smo imali pre pandemije – zaključuje Popović..

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter