Izvor: Tanjug
11.11.2021 u 15:05
0

U botaničkoj bašti otvorena izložba cveća ramondi

Izložba „Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva“, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, otvorena je danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, gde će trajati do 15. novembra.

Na otvaranju izložbe u „Jevremovcu“, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu Ljubiša Stanisavljević istakao je da je cvet Natalijine ramonde simbol praznika i „znak sećanja na najveće civilne i vojne žrtve Srbije u Prvom svetskom ratu“.

PROČITAJTE JOŠ: VESIĆ: Naši heroji 1918. izvojevali slobodu uz pomoć Francuske 

– Simbolika Natalijine ramonde leži u činjenici da je ova biljka kao feniks vaskrsla iz pepela, kao što je i srpska vojska posle svih stradanja i gubitaka izašla iz rata kao pobednica -istakao je Stanisavljević.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Gordana Subakov Simić rekla je da je Natalijina ramonda simbol stradalnistva našeg naroda, ali da se uz tu biljku vezuju i najveća imena srpske botanike, poput Josifa Pančića, Save Petrovića, Nedeljka Košanina i drugih.

Na izložbi „Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva“ posetioci mogu preko panoa da se upoznaju sa biologijom, ekologijom i fiziologijom Natalijine ramonde i srpske ramonde, a izloženi su i živi primerci ovih vrsta.

Autorke izložbe su vanredne profesorke Biološkog fakulteta Maja Lazarević i Tamara Rakić, a dizajn potpisuje Una Korica.

PROČITAJTE JOŠ: Položeni venci na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika  

U svom opisu obe strogo zaštićene biljne vrste u Srbiji, Lazarević je podsetila da je vrstu Ramonda serbica opisao Josif Pančić 1874. godine na osnovu biljaka skupljenih na planini Rtanj, dok je Ramondu nathaliae nekoliko godina kasnije našao u Jelašničkoj klisuri i na Suvoj planini Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

– Kako nije bio siguran da li se radi o istoj ili novoj vrsti, obratio se za pomoć Pančiću, koji je zaključio da su pronašli još jednu novu vrstu koju 1882. godine zajedno opisuju kao Ramonda nathaliae u čast kraljice Natalije Obrenović“ – navela je Lazarević i dodala da obe vrste imaju kao izuzetnu zajedničku osobinu polikilohidričnost, jer nepovoljne uslove na staništu,kao što su nedostatak vlage, visoke ili niske temperature, preživljavaju ulaskom u anabiozu, fiziološko stanje u kome se njihov metabolizam usporava, a nadzemni organi dehidriraju, tako da gube i do 95 posto vode, a kada uslovi na staništu ponovo postanu povoljni, u roku od 48 časova do nekoliko dana ponovo uspostavljaju normalnu metaboličku aktivnost i ozelenjavaju, zbog čega se još nazivaju i “biljke koje vaskrsavaju“ ili “biljke feniksi“. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter