Izvor: HappyBSC
12.05.2022 u 21:06
0

AKTUELNOSTI na HAPPY TV: RUSIJA i SAD igraju strateški poker, EVROPA zatečena u geopolitičkom sendviču

U večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ o krizi u Ukrajini govorili su: Prof. dr Nenad Kecmanović – politikolog, Milorad Đošović – pilot pukovnik i dr Neven Cvjetičanin – Institut društvenih nauka.

NEĆEMO MIROVATI DOK NE DOBIJU ŠTA ZASLUŽUJU: Čečenski borci oslobodili naselje Južnoje, vijore se zastave „Ahmat sile“ (VIDEO)

Cvjetičanin je istakao da na najvišem nivou međunarodne politike nema mesta za emocije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Koliko je nemilo i tragično sve što se dešava u Ukrajini utoliko je i logično. Od rata u Siriji, koji je jedan prvi mali svetski rat, imamo globalni strateški poker. Često se ovo što se dešava objašnjava kao šahovska igra. Čitava globalna igra koja se igra ima karakter pokera. U tom smislu ulazak Finske i Švedske u NATO znači dodatno podizanje uloga. Vodi se strateški poker između tri sile, a za tim stolom trenutno igraju dvoje, Rusija i SAD, dok Kina sve to mirno gleda, jer joj ovo što se dešava trenutno ide u korist, dok je Evropa zatečena u geopolitičkom sendviču – rekao je Cvjetičanin.

Govoreći o Makronu, on je rekao da je on prvi francuski predsednik koji je uspeo da obnovi mandat još od Žaka Širaka i da je njegov govor važan jer poručuje da se do trajnog mira i bezbednosti u Evropi može doći samo ako velike sile i Evropa i Zapad pregovaraju sa Rusijom i dodao da će pre ili kasnije SAD i Rusija trebati da imaju novu Jaltu.

– Ulog SAD-a i Rusije je sudbina sveta. Trenutno prisustvujemo raspadu sistema. Borba koja se trenutno vodi liči na Tridesetogodišnji rat – istakao je on i dodao da kao kolateralna šteta stradaju nedužne države.

Đošović je naglasio da Engleska, čiji je pendrek Amerika, komanduje svetom i sve radi da posvađa ceo svet i dodao da će Amerika i Engleska ratovati do poslednjeg Ukrajinca.

Na pitanje zašto Ukrajina na čijoj se teritoriji vodi rat nije dovoljno zainteresovana za pregovore,  Đošović je kazao da je tako jer Zelenski neće to da radi i dodao da je pitanje ko stoji iza njega i da li je on uopšte predsednik Ukrajine.

Kecmanović je ocenio da je u fokusu cele priče ustvari Evropa u kojoj leži ključ i dodao da je Ukrajina prva žrtva, a Evropa druga, preciznije Evropska unija.

– Evropske države radi protiv sebe ekonomski, politički, vojno. Amerikanci su uspeli da ih privremeno animiraju. Mislim da će sukob dugo trajati. Kada se ohlade glave i Putin završi svoju specijalnu operaciju dolazi presabiranje posledica koje ih čekaju. To se najbolje vidi kada su u pitanju energenti. Sva ta zbrka prenosi se i na nas kao dela Evrope – rekao je on i dodao da očekuje rasplet presabiranja vodećih evropskih sila koje će početi da otkazuju poslušnost američkom diktatu.

Kecmanović je kazao da su Amerikanci uspeli da mobilišu javno mnjenje, kao i da su Rusija i Kina inferiorne kada su mediji u pitanju i dodao da Putin nije jasno definisao svoje ciljeve, što izaziva strah kod susednih zemalja. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter