Izvor: HappyBSC
30.12.2021 u 16:27
0

ANA BRNABIĆ I DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ U POSETI UDRUŽENJU „NAŠA KUĆA“(VIDEO)

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju pre više od jedne decenije osnovali su Udruženje „Naša kuća“ koje radi po principu socijalnog preduzeća, jer daje priliku mladim osobama sa teškoćama u razvoju da steknu veštine, ostvare prihod i imaju ispunjen život.

Udruženje „Naša kuća“ obišle su danas premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, dan nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o socijalnim preduzećima, i poručile da će Srbija, posle 10 godina čekanja, taj zakon dobiti početkom naredne godine.

Brnabić je kazala da ne postoji lepši i bolji način da se jedna godina privede kraju od toga da Vlada Srbije usvoji Predlog zakona o socijalnom preduzetništvu, a koji bi trebalo da donese više solidarnosti i empatije u naše društvo.

„Taj zakon će svakako pomoći da naše društvo bude još solidarnije, da imamo veću empatiju svi zajedno i da pokažemo viši stepen odgovornosti prema najugroženijim kategorijama našeg stanovništva“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je Predlog zakona Vlada Srbije uputila Narodnoj skupštini i dodala da očekuje da će taj zakon biti na dnevnom redu u januaru 2022. godine, čime će biti jedan od poslednjih zakona koji će se usvojiti u ovom sazivu skupštine.

Predlog tog zakona je, kaže, najbolja moguća poruka države da brine o svim građanima, o najranjivijim, kao i da veruje u njih.

Objasnila je da socijalna preduzeća omogućavaju najranjivijim kategorijama društva da rade, da se osamostale, da imaju svoj prihod i da imaju ispunjen i smislen život.

„Nadam se da će zahvaljujući ovom zakonu biti još više preduzeća i udruženja kao što je “Naša kuća“ i da ćemo moći tu praksu da imamo u celoj Srbiji““, navodi Brnabić.

Naglasila je da će socijalnim preduzećima država pružati dodatnu podršku.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da se u „Našoj kući“ osećala baš kao u svojoj kući, upravo zbog prijatne atmosfere i vrednih mladih ljudi.

„Ovde su svi zauzeti, svako ima svoj deo posla. Ovi mladi ljudi su odgovorni, svesni i obavljaju svoj posao. Možemo da vidimo čitav niz produkata koji su napravili, unikatnih i ručnih radova i upravo je to cilj socijalnih preduzeća – uključivanje čitave društvene zajednice u cilju povećanja zaposlenosti“, rekla je Kisić.

Naglasila je da cilj socijalnih preduzeća nije dobit, već je najbitnije što takva preduzeća uključuju najranjivije kategorije društva za koje se pokazalo da imaju nepovoljni položaj na tržištu rada.
Među njima su i, dodala je, osobe sa invaliditetom, stariji od 50 godina, žene, romska populacija.

Ukazala je da ta preduzeća imaju obavezu da deo dobiti usmere za jačanje uključenosti najranjivijih kategorija društva, dodajući da se deo dobiti ne usmerava samo na povećanje zaposlenosti, već i za zaštitu životne sredine, ulaganja u kulturu, obrazovanje.

Zbog toga su, naglasila je, zaslužili da im država pruža i finansijsku i nefinansijsku podršku i izrazila zadovoljstvo što će taj zakon biti usvojen nakon 10 godina čekanja.

Predstavnica Udruženja „Naša kuća“ Anica Sapasov predstavila je premijerki i ministarki ideje i aktivnosti udruženja u cilju zapošljavanja osoba sa smetnjama u razvoju.

Spasov je kazala da pozdravlja činjenicu da će iduće godine biti donet Zakon o socijalnom preduzetništvu i dodala da je vrlo važno da građani znaju da aktivnosti socijalnih preduzeća idu u prilog poboljšanju kvaliteta života svih ljudi.

„Pogotovo onih kojima je potrebna podrška, jer mi ovde radimo sa osobama sa teškoćama u razvoju i na ovaj način mislim da smo im obogatili život i dali nove perspektive njihovoj budućnosti“, rekla je Spasov.

Izrazila je nadu da će taj zakon promeniti svest našeg društva ka boljem i humanijem pristupu prema ranjivim grupama, ekologiji i svim ostalim problemima.

U udruženju „Naša kuća“ mladi od paklica za cigarete prave papir, papirne kese, kartonske ambalaže, kutije za poklone, čestitke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter