Izvor: Tanjug
20.12.2020 u 13:47
0

APEL DR VUKIČEVIĆ: Korona je mutirala, kliničke slike sve TEŽE!

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević je ocenila da se ova zdravstvena ustanova pojavila u pravo vreme, kada je dnevni broj obolelih iznosio oko 8.000

Rukovodilac nove kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević smatra da je korona virus mutirao i ocenjuje da je, po dinamici i težini kliničke slike, ovaj treći talas najteži, pre svega zbog velike transmisije virusa.

NAJVAŽNIJE DANAS

VUČIĆ NA OTVARANJU KOVID BOLNICE U KRUŠEVCU: Zahvalan sam svima koji spasavaju živote, sagradićemo još (FOTO/VIDEO)

OGLASIO SE BRAT NESTALOG STEFANA: Oni nisu iskusni planinari

U NEDELJU UJUTRO MAGLA ILI NISKA OBLAČNOST: Posle podne pretežno sunčano, temperatura do 10 stepeni

– Kao kliničar sa višedecenijskim iskustvom, mislim da je virus mutirao, pre svega zbog većeg stepena prenosivosti s čoveka na čoveka i zbog težih oblika kliničkih slika u odnosu na prvi talas bolesti – rekla je Adžić Vukičevićeva.

Ona je istakla da se ne bavi bazičnom medicinom, odnosno istraživanjem, imunologijom, ali je navela da je duboko ubeđena da je u osnovi ovog RNK virusa došlo do višestrukih mutacija

Adžić Vukičevićeva je ocenila da se bolnica u Batajnici pojavila u pravo vreme, kada je dnevni broj obolelih iznosio oko 8.000 i kada su svi dostupni kapaciteti u bolnicama bili praktično ispunjeni.

PROČITAJTE JOŠ…

OVAKO IZGLEDA KOVID BOLNICA U KRUŠEVCU: Prostire se na 12.500 hektara, a evo šta sve poseduje (GALERIJA)

PONOVO HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Kilometarske kolone na ulazu u Srbiju

NA NJIMA OSTAJE SVET: Danas je najlepši praznik posvećen deci – DETINCI

Ukazala je i da se trenutno na bolničkom lečenju nalaze 533 bolesnika i istakla da drugi deo zgrade još nije u funkciji, a da je ukupni kapacitet bolnice 930 mesta.

– Od 85 raspoloživih mesta u jedinicama intenzivne nege, u ovom momentu je 42 (49 odsto) bolesnika intubirano, dok su preostali bolesnici na nekom od drugih vidova asistirane ventilacije, a to su neinvazivna mehanička ventilacija (NIV), njih oko 30 odsto, i oko 20 odsto bolesnika na mašinama sa visokim protokom kiseonika – rekla je Adžić Vukičević i kao veliki uspeh izdvaja to što je tim anesteziologa pre dva dana uspeo da samo u jednom danu odvoji od mašine sedam bolesnika.

Starosna struktura pacijenata

Što se tiče starosne strukture pacijenata u Batajnici, ona kaže da je ona različita i da je njihova prosečna starost 67 godina. Napominje da najmlađi bolesnik ima 23 godine, a najstariji 96 godina.

Ona je pozvala građane da poštuju sve mere zaštite, pre svega da nose masku i drže fizičku distancu.

– Bolest je i te kako prisutna svuda oko nas. Najopasniji su zdravi prenosioci – upozorila je doktorka Tatjana Adžić Vukičević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter