Izvor: HappyBSC
27.06.2020 u 08:00
0

BORCI REPUBLIKE SRPSKE DOLAZE DA SE POKLONE SENIMA DR LAZE (FOTO, VIDEO)

Borci iz Republike Srpske danas stižu u Niš da se poklone senima dr Lazića, čuvenog srpskog hirurga koji je preminuo od koronavirusa!

Znaju i pamte ovi ljudi šta je dr Laza učinio za njih i za srpski narod tog kraja, nesebično se davajući u najtežim ratnim trenucima.

Dr Miodrag Lazić preminuo je 14.aprila 2020. u 65. godini života od korona virusa a njegovo pismo, u kojem je naveo da nije želeo da se povuče, uprkos riziku koji su nosile njegove godine i zdravstveno stanje, još jednom su potvrdile veličinu ovog čoveka čije će moralne norme i ljudske kvalitete teško neko nadmašiti u dogledno vreme.

Dr Laza, kako su ga od milja zvali širom svih zemalja gde žive Srbi, bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini od juna 1991. godine do juna 1992. godine kao i u Republici Srpskoj od septembra 1992. godine do februara 1996. godine. Za njegovu nesebičnu pomoć srpskom narodu u najtežim trenucima njegove borbe za opstanak, za njegovu humanost i nesebično davanje samog sebe patrijarh Pavle ga je  odlikovao ordenom Svetog Save.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu „Koran“ na Palama u Republici Srpskoj.

Bio je osnivač ratne bolnice “Žica” u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gde je tokom 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija o čemu svedoči i autobiografsko delo koje je napisao „Dnevnik ratnog hirurga“. U tom delu Republike Srpske slavljen je kao heroj i spasilac koji nije odustajao ni od najtežih slučajeva, često obavljajući satima jednu za drugom hirurškom operacijom kako bi spasio što više života.

Po poslednjoj želji, sahranjen je na Novom groblju u Nišu uz taktove „Marša na Drinu“.

Ulicama Istočnog Sarajeva na dan njegove sahrane prošlo je vozilo s čijeg razglasa se čula pesma „Marš na Drinu“, a brojni građani izašli su na prozore i balkone kako bi odali poštu doktoru Laziću.

Posljednji pozdrav dr Lazić Miodrag, Istočno Sarajevo.

Posljednji pozdrav dr Lazić Miodrag, Istočno Sarajevo.

Posted by Vivo Studio on Уторак, 14. април 2020.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter