Izvor: Novosti Magazin
10.07.2021 u 12:06
0

BRNABIĆ: Povratak mladih i visoko obrazovanih ljudi je najveći uspeh Srbije

У САВА центру је почео Самит српске омладине и студената Балкана под слоганом „Синергија као кључ успеха“, на ком ће говорити и премијерка Ана Брнабић.

PROČITAJTE JOŠ:

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE: I Micotakis se pridružuje priznanju kosovske samostalnosti

ISELJAVAJU SE SA KOSOVA: U albanskim sredinama sve manje stanovnika

POTOPLJENA SUBOTICA – AUTOMOBILI PLIVAJU! Jaka kiša praćena olujom sručila se na grad

Брнабић је одмах након отварања самита узела учешће на панелу „Механизми и перспективе развоја сарадње Републике Србије са Србима из региона у области образовања и развоја предузетништва као основе за подстицање запошљавања и самозапошљавања младих Срба у региону“. Надам се да је ово тек први у низу самита. Ово је права иницијатива која ће довести до тога да млади остану у земљи, а да се они који су отишли врате у Србију. Више немамо проблем са одливом мозгова, а први пут од 2015. године имамо прилив високообразованих. То је највећи успех Србије – рекла је премијерка на отварању.Брнабић је рекла да је циљ рада Владе био да млади људи имају једнаке услове као и њихови вршњаци у најнапреднијим земљама света, и да је један од примера тога чињеница да су информатика и програмирање уведени као обавезни предмети у основним школама од петог разреда. Сада је прва генерација ученика са обавезном информатиком завршила школовање, и то је наша предност у односу на друге. Од првог разреда основне школе смо увели предмет Дигитални свет, како би деца учила шта је дигитализација и како да буду безбедни на интернету. Од 1. септембра такође уводимо предмет Основи вештачке интелигенције – казала је премијерка.Ана Брнабић је додала да Србија хоће да помогне свима у региону да прикључе школе на интернет, и истакла је да је основно људско право брз и квалитетан приступ интернету. Постигнут је невероватан успех и са дуалним образовањем. Чак 80 одсто ученика се након школовања запосле у компанијама у којима су били на пракси. Од ове године ћемо увести и дуално образовање факултетима – открила је Брнабић.Председница Владе је рекла и да ће ускоро бити уведен Јединствени информациони систем просвете, који предвиђа да сваки ђак добије јединствени образовни број који ће побољшати цео образовни систем.помоћи младима, од 2022. године се одбија 70 одсто пореза и доприноса за запошљавање младих људи. Дијалог са младима је кључан – казала је Брнабић

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter