Izvor:
27.08.2017 u 23:53
0

BROJ POGINULIH RASTE: U neredima u Mjanmaru preko 100 mrtvih!

Broj poginulih u nasilnim sukobima koji su počeli započeli u petak koordinisanim napadima pobunjenika iz redova muslimanske etničke grupe Rohingja porastao je na 104, pokazuju podaci Rojtersa koji se zasnivaju na zvaničnim objavama.

Kako navodi britanska agencija, među poginulima većinom su ekstremisti, ali i 12 pripadnika bezbednosnih snaga i nekoliko civila.

Vlada Mjanmara saopštila je da je evakuisala najmanje 4.000 seljaka, koji nisu muslimanske veroispovesti, zbog aktuelnih sukoba u severozapadnoj državi Rahin.

Evakuacija je nastupila u vreme kada hiljade Rohingja pokušava da pobegne preko granice u Bangladeš.

Vlada Mjanmara saopštila je da istražuje da li su članovi međunarodnih grupa za humanitarnu pomoć umešani u navodnu pobunjeničku opsadu sela u državi Rahin.

UN su izvukle "osoblje koje nije suštinsko" iz oblasti, rekao je portparol UN.

Oko 2.000 osoba uspelo je da uđe u Bangladeš od petka, pokazuju procene izbeglica Rohindža koje žive u improvizovanim kampovima u Bangladešu.

Zvaničnici Mjanmara pre dva dana saopštili su da je najmanje 71 osoba poginula, među kojima 12 pripadnika bezbednosnih snaga Mjanmara, u napadu muslimanskih ekstremista u zapadnoj državi Rahin.

Oko 150 ekstremista u noći između četvrtka i petka je mačetama, oružjem i improvizovanim eksplozivnim napravama napalo bezbednosne snage na 20 policijskih i graničnih kontrolnih punktova.

Napad je usledio nekoliko sata nakon što je Savetodavna komisija, koju predvodi bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, podnela konačan izveštaj u kom se vladi Mjanmara predlaže da brzo deluje u cilju poboljšanja ekonomskog razvoja i socijalne pravde u državi Rahin da bi se razrešilo nasilje između budista i muslimanske manjine Rohingja.

Kancelarija Aung San Su Chi je na Fejsbuku objavila da je namera bila da se napadi izvedu u vreme objavljivanja Ananovog izveštaja.

Blic
Foto: Twitter/Francis_Wade

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter