Izvor: BLIC
16.09.2024 u 22:28
0

BUMERANG CIKLON JURI KA ZAPADU: Meteorolog Ristić kaže da smo imali sreće

Meteorolog Ivan Ristić istakao je danas da je klima ma celoj zemlji potpuno poremetila i da ekstremne pojave čak viđamo i u Sahari.

Ristić kaže da smo imali i sreće što smo se našli u samom centru ciklona Boris, jer nije bilo toliko dramatičnih pojava.

Kada je u pitanju ovaj ciklon Boris, imali smo sreće, jer smo bili u njegovom centru. Tu su slabija dešavanja i manji vetrovi i kiše. U Austriji, Češkoj i Poljskoj će još danas biti opasno. Očekuju se bujične poplave, a sutra se očekuje prestanak kiše – kaže meteorolog Ivan Ristić.

Kako ističe, ta voda ide prema Srbiji, što će biti benefit, jer mi oskudevamo u rezervama vode.

Potpuno se promenila klima na planeti Zemlji

Velike promene zahvatile su čak i pustinje. Došlo je do poplave u Maroku i Alžiru, zemljama koje su pretežno sušne i pustinjske.

– Inače, došlo je do totalne promene na planeti Zemlji. Stali su uragani, od 15. avgusta nije bilo skoro nijednog. U Sahari su bile poplave, a počela je i trava da raste, što je neverovatno – kaže Ristić.

Hladan arktički vazduh stigao je do Velike Britanije i Irske gde se i stvorio taj ciklon Boris,koji je doneo veliko zahlađenje i velike padavine u Evropi.

– Imamo i sneg čak i kod nas.Temperature su novembarske. Polako se taj ciklon vraća na zapad, tj. vraća se odakle je došao i to su u Italiji nazvali „bumerang ciklon“. Kod nas će sutra krenuti to južno strujanje. I dalje će biti oblačno, na jugu će i dalje biti kiše, ali će temperature polako rasti. Sutra ćemo imati temperature preko 20 stepeni – kaže meteorolog Ristić.

Vraćamo se u normalne septembarske temperature

Napominje da se vraćamo u normalne septembarske temperature koje će se kretati između 20 i 25 stepeni, a počeće i košava.

– Biće manje kiše, prijatnije temperature, ali će vetar malo kvariti taj osećaj. Iz zimskih jakni vratićemo se u dukseve. Mislim da nećemo moći baš u kratke rukave, jer će biti jesenja temperatura – kaže meteorolog Ivan Ristić za „Jutro na Blic“.

Pred nama znatno hladniji period od očekivanog

Iako je bilo najava da nas čeka topla jesen, nalik na prošlogodišnju, prema pojedinim prognozama promene su već počele, i po svemu sudeći, pred nama je znatno hladniji period od očekivanog.

Prošlogodišnje i ovogodišnje ekstremno visoke temperature su posledica fenomena El Ninjo, ali meteorolozi širom sveta poručuju da se El Ninju bliži kraj i da će umesto njega, posle kraće neutralne faze, nastupiti La Ninja, a to znači da, što su temperature okeana hladnije, ovaj fenomen će da jača.

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić da zbog ovakvih promena Srbija više neće biti topla tačka Balkana, i da do nas neće stizati prodori toplog vazduha uz Afrike.

– To znači da bi zima trebalo da bude hladnija. Temperatura vazduha u Srbiji je već pala, svežije je i ima padavina. U gradovima će biti samo 14-15 stepeni. Tek pred kraj septembra možemo očekivati da bude 23-24 stepeni. Sada više ne možemo da tvrdimo da će zima biti opet toplija, naprotiv. Očekujem da bude zima kao što je bila 80-tih godina prošlog veka. I svetski poznati meteorološki sajtovi takođe primećuju da će zima biti drugačija, odnosno hladnija – objašnjava Ristić

Zatišje pred buru

Ristić je izjavio i da trenutne vremenske prilike može nazvati „zatišjem pred buru“ kao i da je polarni vrtlog definitivno oduvao leto!

Iako je prognozirao da nas čeka otopljenje u narednom periodu, koje će više biti za duks nego za majicu, i koje će često „kvariti košava“, meteorolog Ristić nema lepe vesti ni kada je u pitanju prognoza za zimu.

– Jesen i zimu će obeležiti sprega azorskog i sibirskog anticiklona i njihovi ogranci u Evropi. To će omogućiti prodore hladnijeg vazduha po njihovoj periferiji prema našem regionu i stvaranje ciklona u Mediteranu koji će donositi padavine – na početku jeseni kišu, a krajem jeseni i u toku zime sneg. Videćemo, ali moguće je da nas sneg “iznenadi” već početkom novembra – kaže Ristić.

Napominje i da bi povratak pravih zima mogao da bude veliki izazov nakon blagog vremena koje smo poslednjih godina imali, a niske temperature od -21 stepen mogle bi značajno da otežaju svakodnevicu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter