Izvor: nova
10.10.2024 u 12:38
0

DANAS JE DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: Ugroženo mentalno zdravlje radnika u Srbiji

Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, u svom saopštenju za javnost, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ističu, kako kažu, alarmantno stanje u kojem se nalaze radnici širom zemlje.

„Sve je više radnika prinuđeno da, zbog loših uslova rada, konstantnog stresa i nepravednog tretmana, koriste antidepresive kako bi izdržali pritisak na poslu. Ovaj trend jasno ukazuje na ozbiljnu krizu koja pogađa čitavu naciju i postavlja pitanje kakvu budućnost stvaramo za radno sposobno stanovništvo“, stoji u njihovom saopštenju.

Oni navode da zakonska regulativa u Srbiji ne pruža odgovarajuću zaštitu radnicima, omogućavajući poslodavcima da eksploatišu radnu snagu do krajnjih granica, bez obzira na posledice po njihovo mentalno zdravlje.

„Radnici su izloženi nesigurnim uslovima rada, prekomernim radnim satima, mobingu i sve većim zahtevima, dok zakonski mehanizmi za zaštitu njihovog mentalnog zdravlja praktično ne postoje. U mnogim slučajevima, radnici su primorani da posežu za antidepresivima kako bi se suočili sa zahtevima posla koje im nameću poslodavci, čime se ne samo ugrožava njihovo zdravlje već i zdravlje celog društva. Praksa uzimanja antidepresiva kao podrške za svakodnevni rad ima dugoročne, štetne posledice na celokupnu radnu populaciju, ali i na generacije koje dolaze, jer se stvara kultura u kojoj je normalizovano žrtvovanje zdravlja zarad posla“, dodaju Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

U saopštenju dalje navode da je situacija dodatno pogoršana nekažnjenim nasiljem koje radnici trpe od strane menadžmenta.

„U fabrici ‘Jura,’ na primer, radnice su prijavile fizičko nasilje od strane nadređenih, uključujući situacije kada su gađane stolicama. Ovakvi incidenti često prolaze bez ikakvih sankcija, šaljući zastrašujuću poruku da su radnici u očima poslodavaca samo sredstva koja mogu biti zlostavljana i izrabljivana bez posledica“, objašnjavaju oni.

Takođe dodaju da takav tretman dodatno povećava nivo stresa kod radnika i podstiče osećaj nesigurnosti i nemoći. „Institucije koje bi trebalo da štite radnike, kao što su Inspekcija rada i slične organizacije, u mnogim slučajevima zatvaraju oči pred ovakvim prijavama, čime direktno doprinose širenju kulture straha, nesigurnosti i zlostavljanja“, tvrde iz sindikata.

U svom saopštenju za javnost, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju nadležne institucije da hitno pristupe reformi zakona o radu kako bi se, kako navode, uvele mere koje će obezbediti bezbednost i očuvanje mentalnog zdravlja radnika. „Potrebno je uvesti obavezne pauze, strogo ograničiti prekovremeni rad, i uspostaviti program podrške kroz psihološko savetovanje i druge vidove pomoći za radnike koji se suočavaju sa stresom i nasiljem na radnom mestu. Poslodavci moraju preuzeti odgovornost za dobrobit svojih zaposlenih, jer bez zdravih radnika, nema ni zdravog društva“, dodaju iz sindikata „Sloga“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter