Izvor: Happy BSC
08.11.2021 u 08:30
0

DANAS JE MITROVDAN: Važi za bećarski i ovčarski dan

Mitrovdan jeste deobni dan u godini. Propraćen je nizom običaja i verovanja.

Kako narodna pesma kaže, Mitrov danak hajdučki rastanak/ Đurđev danak hajdučki sastanak, ovaj dan nije bio samo prelomni privredni trenutak, već u vekovima robovanja pod Turcima, i dan slobodarskih težnji i obezbeđivanja zimovanja za branioce (hajduke) i osvetnike ugnjetavanog naroda. 

PROČITAJTE JOŠ:NOVI ZEMLJOTRES U SRBIJI!

Ovaj svetitelj je duboko ukorenjen u grčku kulturu i tradiciju gde je posebno negovan.

Posledica duhovne bliskosti sa Grcima jeste i veličanje kulta svetog ratnika Dimitrija i u našoj tradiciji. 

Ovaj svetac je rođen u Solunu. Po očevoj smrti nasledio je vojvodsko zvanje.

Propovedao je hrišćanstvo, umesto da ga, po nalogu cara Maksimijana, istrebi. Zato je po naredbi cara, izboden kopljima 306. godine.

Na njegovom grobu u Solunu su se od tada dogodila mnoga čudesa, što je samo doprinelo širenju hrišćanstva. 

Svetog Dimitrija (Mitrovdan) u našem narodu praznuju mnogi rodovi kao krsnu slavu. Nepokretan je praznik i slavi se 8.novembra. 

PROČITAJTE JOŠ:AMSS PORUČUJE: Evo kakvo je stanje na putevima i prelazima

Po tome kakvo će vreme biti za Mitrovdan gatalo se kako će biti sledeće leto. Ako je Mitrovdan na Homolju vedar-nagoveštavala se suva i mrazovita zima.

Oblačan dan je nagoveštavao silnu vodu i smetove.

Ako bi na Mitrovdan zagrmelo, verovalo se da će biti velikih poplava, a da će celog narednog leta duvati vetar koji ovog dana zakrsti (nadjača). 

U narodnom običajnom kalendaru Mitrovdan važi za bećarski i ovčarski dan, jer su ovoga dana isplaćivani bećari-momci najmljeni da čuvaju ovce, koji su dobijanje svoje plate začinjavali veseljem uz obilato piće. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter