Izvor: Kurir.rs
04.07.2023 u 11:56
0

POČASNI ISPRAĆAJ ZA DEDA ĐORĐA: Čuvara srpskog groblja biće sahranjen u četvrtak

Ispraćaj legendarnog čuvara Zejtinlika deda Đorđa Mihailovića biće organizovan u četvrtak, 6. juna na tom srpskom groblju u Solunu i to, uz kako je najavljeno, vojničke počasti i prisustvo delegacija iz Srbije i Grčke.

Troškove sahrane deda Đorđa na večni počinak snosiće Srbija, odnosnoMinistarstvo za rad, zapopljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenose mediji.

– Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će platiti sve troškove sahrane našeg čuvara Zejtinlika.

Podsetimo, Srbija će ispuniti poslednju želju deda Đorđa da bude sahranjen upravo na srpskom groblju u Solunu, pored oca, dede i naših vojnika.

ČUVAJ IH TAMO NEGDE, NA LEPŠEM MESTU: PREMINUO ČUVAR „ZEJTINLIKA“ ĐORĐE MIHAILOVIĆ, OVO MU JE BILA ŽIVOTNA ŽELJA – DAČIĆ SAOPŠTIO TUŽNU VEST ZA ČITAVU NACIJU (FOTO)

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, rekao je da će deda Đorđe biti sahranjen u četvrtak.

– Najverovatnije će počivati na dedinoj i očevoj parceli – kratko je rekao Dačić.

Podsetimo, Đorđe Mihailović je 1. maja ove godine, kada smo mu čestitali rođendan, rekao da želi da bude sahranjen među našim vojnicima.

– Ovde na groblju, pored naših vojnika, kraj kojih smo svi godine proveli, sahranjeni su mi i deda i otac. Sad samo jednu želju imam – da budem sahranjen tu, pored njih, među našim vojnicima. I obavezno da me sahrane u našoj, srpskoj uniformi, u kojoj sam ceo život proveo. Nadam se da će mi Srbija tu želju ispuniti, to joj ostavljam u amanet – rekao je deda Đorđe i dodao:

– Istorija porodice Mihailović počinje s mojim dedom, koji po završetku rata ostaje ovde, u Solunu. Deda Savo bio je prvi čuvar Zejtinlika, pa zatim moj otac i onda ja. Ceo život sam proveo na groblju.

Od 1961, po smrti oca, i sam je postao čuvar groblja.

– Dolazili su vojnici – veterani rata da zapale sveće svojim stradalim drugovima, braći, kumovima… Kasnije, kako su godine prolazile, a oni poumirali, počeli su da dolaze njihovi potomci – prisećao se Đorđe.

Deka Đorđe je rođen 1. maja 1928, a preminuo je u nedelju. Bio je treća muška glava ove srpske porodice iz Crne Gore koja više od 100 godina zadužuje Srbiju i Srbe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter