Izvor: SRNA
04.07.2023 u 15:00
0

SEĆANJE NA GENOCID NAD HERCEGOVAČKIM SRBIMA: Pored crkve, stalna muzejska postavka

Otvaranje početkom avgusta 2024. uoči godišnjice masovnog zločina

Muzej žrtava genocida postaviće u Prebilovcima stalnu izložbu posvećenu stradanju Srba u Hercegovini u genocidu koji je nad njima izvršila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ u Drugom svetskom ratu, izjavio je direktor Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić.

Ristić je naveo da će stalna postavka biti otvorena početkom avgusta 2024. godine, uoči godišnjice masovnog zločina u Prebilovcima. Organizovanje stalne postavke dogovoreno je sa rukovodstvom prebilovačke mesne zajednice, pri čemu će koncept postavke i realizaciju raditi stručnjaci Muzeja žrtava genocida, a kompletne troškove izrade i postavljanja finansiraće Fondacija Muzeja žrtava genocida.

– Stalna postavka će biti dar Muzeja žrtava genocida Prebilovčanima, onima koji su stradali u večan spomen, ali i sadašnjim i budućim Prebilovčanima i svim Srbima na trajno sećanje i nezaborav – rekao je Ristić.

Postavka će biti predstavljena u sadašnjem Domu kulture „Sveti kralj Milutin“, odnosno u nekadašnjoj Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Prebilovcima u kojoj se, kako ističe Ristić, desila jedna faza „tog strašnog i beskrajno tragičnog zločina“ nad pripadnicima srpskog naroda, Prebilovčanima.

Ristić je rekao da će, kada se uradi analiza bezbjednosti, Muzej žrtava genocida donijeti odluku o tome da li će biti izloženi originalni artefakti ili za tu priliku posebno izrađene muzejske kopije.

– Izložba neće biti dvodimenzionalna. Ona će biti trodimenzionalna, tu nema dileme, i obuhvataće i audio-video materijale, istorijske izvore u vidu dokumenata, fotografija i trodimenzionalnih predmeta. Ali, iz razumljivih razloga, potrebno je da se obavi analiza bezbednosti trajnog izlaganja originalnih artefakata – naveo je Ristić.

On je istakao da Muzej žrtava genocida nikada do sada nije radio stalnu muzejsku postavku van granica Srbije i da će to za ovu ustanovu kulture biti poseban izazov „i to podjednako stručan, emotivan i logistički“.

(UZNEMIRUJUĆE) JEZIV ZLOČIN USTAŠA U PREBILOVCIMA! Trifko ugledao ostatke trudne supruge i srce mu puklo od tuge (VIDEO)

– Treba savladati puno izazova i prepreka koje se ogledaju u manjku građe i u činjenici da se Prebilovci nalaze na teritoriji Federacije BiH, kao i u tome da u Prebilovcima sada živi svega 45 naših sunarodnika – dodao je Ristić.

On je naveo da je tu i pitanje redovnog održavanja tog objekta, njegove pristupačnosti za posjetioce, kao i upoznavanje javnosti o tome da će od avgusta naredne godine u Prebilovcima, pored crkve, postojati i stalna postavka.

Ristić je napomenuo da je dragocenu podršku inicijativi u vezi sa uspostavljanjem stalne muzejske i memorijalne postavke u Prebilovcima pružila Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter