Izvor: Blic.rs
10.05.2020 u 09:58
0

DR JANKOVIĆ ODGOVORIO NESTOROVIĆU: Ne možemo reći da je nešto DOBRO, dok gubimo ŽIVOTE!

-Epidemija je oslabljena, ali još uvek traje. Ono što možemo da tvrdimo jeste da epidemija jenjava, ali još nije gotova, još imamo obolele. Preventivne mere su važne i još uvek su ključ zaštite, rekao je imunolog Srđa Janković.

Ukidanjem vanrednog stanja kontakti se ponovo ostvaruju, cirkulacija ljudi se povećava, a ono što je dr Janković naglasio jeste da i dalje mora da postoji predostrožnosti.

– Postoji psihlološki momenat, na neki način veliko iskušenje. Ukinuto je vanredno stanje, može da izgleda kao kraj, ali je ustvari promena faze. Preventivne mere moraju da budu ugrađene u naš život pa čak i kad stignemo da nema oboljenja i dalje mora biti predostroznosti – objasnio je Janković.

Za odjavljivanje epidemije potrebno je da prođe 28 dana, odnosno dvostruki period inkubacije bez ijednog obolelog.

PROČITAJTE I OVO

STIŽE NOVA POŠAST KOJOJ NEMA LEKA: OVO je opasnije i od CORONE?! (FOTO)

PRVI TURNIR NAKON PANDEMIJE: Mladi Kecmanović doživeo poraz!

HRVATSKA EKONOMIJA U PROBLEMU! Ulazi u naglu recesiju! Čak 63% firmi neće izdržati ako dođe do drugog talasa korone!

JOŠ JEDNA BORBA IZGUBLJENA: U Crnoj gori preminula osoba od posledica COV-19

ITALIJANKA OTETA PRE 18 MESECI U KENIJI! Evo šta se desilo sa njom

– Pandemija neće prestati dok virusa ima u svetu. Ako odjavimo lokalno moramo i dalje da stražarimo i posmatramo epidemiološku sliku u celoj zemlji. Globalna priča o pandemiji ne samo da nije završena, već kao što kaže SZO, ona može da bude još uvek na početku. Ovo je možda kraj početka globalno gledano. Nas interesuje kako da privedemo kraju borbu sa prvim talasom, da se pridržavamo mera. Zabrana okupljanja više od 20 osoba je na snazi, manifestacije neće biti odobrene još – dodao je dr Janković.

Na pitanje koliko smo daleko da proglasimo kraj epidemije dr Janković je istako da nas dele nedelje ukoliko se nešto ne iskomplikuje i pogorša.

– Ne možemo reći da je nešto dobro dok gubimo živote. Kriva umrlih malo kasni u odnosu na krivu broja obolelih, a svaki izgubljeni život je porazavajući i tragičan. Prevencija zarase sada ima puni značaj kao i u ranijim fazama, samo se drugačije sprovodi – rekao je imunolog dr Janković.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter