Izvor: ALO
26.07.2024 u 21:40
0

FASCINANTNA PROGNOZA ZA JESEN: Povratak La Ninje donosi veliku promenu, evo šta nas čeka

Iako kalendarska jesen počinje u septembru, već sada mogu da se prate određeni faktori koji utiču na nadolazeće vremenske prilike

Na primer, može da se vidi da se u Tihi okean vraća La Ninja što će odrediti i jesenje vremenske prilike na severnoj hemisferi, posebno u Severnoj Americi.

La Ninja i El Ninjo označavaju fluktuacije temperature gornjih slojeva vode u središnjem i istočnom delu Tihog okeana. El Ninjo je povezan sa poremećajem obrazaca vetra, što znači toplije temperature površine okeana u istočnom i srednjem Pacifiku, a La Nina donosi hladnije temperature Tihog okeana oko ekvatora te je povezana sa poplavama i sušama.

S obzirom na to da dolazi La Ninja, možemo se analizirati kako je ona uticala na vremenske prilike u prošlosti jer je bila aktivna u nekoliko sezona jesen-zima, piše Severe Weather.

Tada smo imali temperature ispodd proseka iznad Aljaske i delova Kanade. Zapadni deo Sjedinjenih Američkih Država je bio topliji, sa hladnijim anomalijama koje su se kretale prema severoistoku i krajnjem severozapadu zemlje.

Nad većim delom Evrope je zabeležen hladniji front zbog prevladavajućeg severnog strujanja koje je podstakao visoki pritisak u severnom Atlantskom okeanu. Treba napomenuti da La Nina izvire u Tihom okeanu pa neće uticati na vremenske obrasce na području Evrope kao što utieče na SAD ili Kanadu. Ipak, ona može značiti sušniji period na zapadu i više padavina u središnjim i istočnim delovima Evrope.

KO JE DIZAJNIRAO UNIFORME SRBIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: Simbol snage i vere šalje jasnu poruku

Precizna prognoza za jesen

„Severe weather“ je za dugoročnu prognozu koristio dva glavna modela: evropski ECMWF i NMME, koji je kombinovana prognoza nekoliko različitih severnoameričkih modela. Modeli prikazuju prosečne vremenske prilike tokom jesenjih meseci, odnosno opštu prevladavajuću vremensku prognozu za meteorološku jesen. Dakle, pokazuju kako bi vremenski obrasci mogli da izgledaju 40-60 odsto vremena tokom jeseni.

ECMWF model se smatra jednim od najpouzdanijih modela za dugoročne prognoze. Za jesen predviđa toplije površinske temperature od prosečnih na većem delu kontinenta; zbog područja visokog pritiska iznad severnog Atlantika koje se proteže u Evropu.

Što se tiče padavina, izgleda da nas čeka sušna jesen u većem delu južne, zapadne i srednje Evrope. U isto vreme predviđa se da će zona niskog pritiska doneti više padavina severnim delovima te nad Veliku Britaniju i Irsku.

NMME model prognozira toplije površinske temperature od prosečnih u južnim i istočnim delovima kontinenta. Za središnje i zapadne delove Evrope predviđa normalne jesenhje temperature tokom cele sezone. Pokazuje da bi širom severnih i središnjih područja moglo da bude više padavina. Dakle, prognoza je slična ECMWF, ali sa više padavina u središnjim delovima.

Povratak polarnog vrtloga

Polarni vorteks se pojavljuje svake jeseni i igra ključnu ulogu u razvoju vremenskih prilika tokom kasne jeseni, zime i proleća. Nad Zemljinim polovima, kako severnim tako i južnim, u višim delovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog vazdušnog pritiska koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno vrtlozima. Polarni vrtlog je najizraženiji tokom zimskih meseci.

Vrtlog se okreće u smeru suprotnom od kazaljke na satu brzinom vjetra od 250 km/h, što je otprilike ista brzina kao uragana 5. kategorije. Snažan polarni vrtlog obično prati jaka polarna cirkulacija koja zadržava hladniji vazdfuh u polarnim regijama, što pak rezultira blažim sezonskim uslovima za veći deo Amerike i Evrope. Nasuprot tome, slab polarni vrtlog može poremetiti mlazne struje, otežavajući zadržavanje hladnog vazduha koji se u takvoj situaciji može probiti iz polarnih regija u SAD ili Evropu. Kako bismo odredili snagu polarnog vorteksa, gledamo brzinu vetra unutar stratosferskog polarnog vrtloga.

Modeli prikazuju trend slabljenja polarnog vrtloga tokom kasne jeseni i rane zime, što ukazuje na nestabilnije vremenske obrasce i moguće prodore hladnijeg vazduha u delove SAD i Evrope.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter