Izvor: Tanjug
26.01.2022 u 15:09
0

INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE: Više od 400 kilometara starih pruga ide u reciklažu

 Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije saopštilo je da će u naredne dve godine demontirati i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se železnički saobraćaj već decenijama ne odvija i koje nisu planirane za dalju eksploataciju.

Precizira se da se gotovo 400 kilometara tih pruga nalazi u Vojvodini, a da na nekima od njih vozovi ne saobraćjaju više od 40 godina.

-Reč je o 15 pruga čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko ni saobraćajno opravdanje -navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kompanija ZGOP iz Novog Sada u postupku javne prodaje otkupila oko 25.000 tona šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji će ostati nakon demontaže ovih pruga kao sekundarne sirovine i da će od toga Infrastruktura železnica Srbije zaraditi više od 302 miliona dinara.

Oko 350.000 starih železničkih pragova koji će ostati nakon demontaže pruga, a predstavljaju opasan otpad, preuzeće preduzeće koje na tenderu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobije posao njihovog zbrinjavanja.

-Infrastruktura železnica Srbije-procenjuje da je vrednost pragova oko 6,8 miliona evra,

Navodi se da će demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta biti oslobođeno oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

U saopštenju se napominje da su mnoge od lokalnih samouprava već iskazale potrebu za takvim zemljištem na kome će moći da se grade putevi, sportski sadržaji, biciklističke ili trim staze i drugi objekti.

Precizira se da će biti uklonjeni pružni pravci Bečej – Senta, Senta – Kanjiža, Sečanj – Jaša Tomić, Sombor – Bački Breg,

Sombor – Riđica, Vladimirovci – Kovin, Bečej – Vrbas, Zrenjanin fabrika – Vršac, Horgoš – Kanjiža, Karavukovo – Bač, Petrovaradin – Beočin, Žabalj – Bečej, Kikinda – Banatsko Aranđelovo, Sombor – Apatin fabrika i Sopot Požarevački – Kostolac.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter