Izvor: Alo
07.07.2021 u 12:47
0

INKLUZIJA ROMA: Trajno rešenje zapošljavanje

Vlada Srbije, UNHCR, UNDP i Nacionalni savet Roma potpisali su danas u Palati Srbija zajedničku izjavu o namerama i započeli tematski dijalog o zapošljavanju mladih, obrazovanih Roma i Romkinja.

VAŽNO: 

MINISTAR NEDIMOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbija ima svoj Bitkoin, a to je malina!

RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Do petka paklene vrućine

PRED NAMA JE TROPSKI DAN! Temperature u Srbiji i do 37 stepeni

U ime Vlade Srbije, izjavu o namerama potpisala je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je istakla da joj je izuzetno drago što Srbija po tom pitanju ima podršku UN agencija, ali i da će Romi ubuduće uvek biti uključeni u razgovore o pitanjima koja se tiču njihove sudbine. Ona je izrazila nadu da ćemo uskoro imati jasan plan šta je to bolji život za Rome i Riomkinje, šta je čiji zadatak, koliko to košta i ko će to da plati.

 

„To je dobro za naše društvo, to ga očovečuje, ukida nemilosrdnost diskiriminacije i vrlo često mržnju i netrpeljivost prema Romima. Romi su deo Srbije, Srbija je njihova matična zemlja i naša je želja, više nego obaveza, da to postane realan život u Srbiji“, poručila je Čomić.

 

Šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji Frančeska Boneli

rekla je da je cilj zajedničke izjave o namerama i saradnje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, UNDP i Nacionalnim savetom za romsku manjinju promovisanje ljudskih prava i društvena uključenost osetljivih društvenih grupa.

„Romi, izbegli i druge ugrožene grupe, a posebno mladi među njima, imaju mnogo potencijala i svojim ljudskim kapitalom mogu uvek u značajnoj meri da doprinesu napretku čitavog društva. Naša uloga je da pružimo podršku vlastima kako bi se svaki podinac imao priliku da pruži pun potencijal. Oni svojim potencijalom mogu da pomognu lokalnoj zajednoci, ali i celom društvu. UNHRC je spreman da radi sa njima i za njih“, navela je Boneli.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da je društvena inkluzija romske zajednoce ključno pitanje vezano za ljudska prava.

Romska zajednica je etnička manjina koja se i dalje suočava sa najvećom diskriminacijom i najvećim preprekama u napretku, ocenila je Pikap i dodala da su potrebne nove strategije i primere dobre prakse.

Ona je navela projekat UNDP iz 2018 u kojem se 65 obrazovanih Roma uspešno integrisalo u društvo, a njih 26 je zaposleno.

Zaposlili smo ih kao volontere u institucije i organizacije. Tu su sticali nova znanja, veštine i iskustva, a pomagali su javnim ustanovama i nevladinim organizacijama da Srbija postane bolje društvo. Osnovali su svoje udruženje i tokom pandemije kovida išli su u romska naselja i promovisali vakcinaciju, a jedan od njih, doktor romskog porekla, bio je veoma aktivan radeći sa obolelima od kovida. To je fantastičan primer dobre prakse, koja itekako ima prostora da se unapredi, zaključila je Pikap.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter