Izvor: Happy BSC
14.12.2021 u 10:40
0

IRENA VUJOVIĆ ZA HAPPY TV: Blokadama ne možemo da popravimo kvalitet vazduha – ali možemo ulaganjima u zdravu životnu sredinu!

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, bila je gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“. Ministarka se osvrnula na rad Ministarstva u borbi za bolju životnu sredinu tokom protekle godine, kao i planovima za budućnost.

-Veoma važna vest je da je otvoreno poglavlje27,  u okviru klastera 4 i to je svojevrsno priznanje za ono što smo uradili u protekloj godini. Bili smo izuzetno posvećeni , pre svega smo usklađivali zakonodavni okvir, 6 zakona je izmenjeno i to je značajno. Važan je i novi zakon o klimatskim promenama. Svi probelemi su prisutni 50 godina u Srbiji, ja to vidim kada idem po terenu i tim deponijama, rekla je Vujović.

-U septembru je bila akcija, očistili smo 500 divljih deponija. Bila je havarija na Potpećkom jezeru, sve smo uradili. Građani do sada nisu imali zelenu infrastrukturu, mi sada radimo na tome. Bavićemo se i reciklažom. Obećali smo građanima, to ćemo i uraditi, sve što smo do sada obećali, sve smo uradili, rekla je. 

-Zaštita životne sredine je trenutno tema u svetu. Mi imamo rapidan skok od 2017. do 2022. budžetskih sredstava – budžet životne sredine inicijalni je 15.4 milijarde dinara, sa mogućnošću 9 milijardi povlačenja sredstava iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, banke Saveta Evrope. Krajem ove nedelje nas očekuje potpisivanje ugovora sa regionima baš zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj sa četiri regiona: Valjevo-Kalenić, Užice-Duboko, Nova Varoš-Banjica i u Somboru regionalni centar, rekla je Vujović.

-Uspeli smo da unapredimo saradnju sa kineskim partnerima. Oni mnogo ulažu u životnu sredinu. Za sledeću godinu nas čeka još ulaganja. Ići ćemo na smanjenje aerozagađenja. Zagađenje svakako nije od danas, nego smo decenijama svedoci toga, ali se trudimo se da radimo na poboljšavanju, rekla je.

-Sve što su dobre sugestije i saveti mi uvažimo. Svi zakoni su podležni javnim raspravama. Očekuje nas i usvajanje programa o Zaštiti vazduha u Republici Srbiji od 2022 – 2030. godine. takav dokument Srbija nikada nije imala. Nas pre svega čeka izgradnja kapitalnih infrastrukturnih projekata, bez toga ne možemo da unapredimo stanje životne sredine. Mi smo ti koji radimo monitoring vazduha, vode i zemlje. Molim građane da ne paničimo, nego da nešto zajedno uradimo. Šetnjama i blokadama ne možemo da popravimo kvalitet vazduha, ali možemo ulaganjima i tako što ćemo čuti narod, a mi smo tu uvek da izađemo u susret svim njihovim potrebama. Radimo sve kako bi unapredili stanje životne sredine, rekla je Vujović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter