Izvor: wikipedia
27.07.2024 u 08:59
0

ISTORIJAT UČEŠĆA SRBIJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA (VIDEO): Debitovala je kao Kraljevina Srbija na Letnjim olimpijskim igrama 1912.

Srbija je do sada samostalno učestvovala četiri puta na Letnjim i tri puta na Zimskim olimpijskim igrama

Srbija je do sada samostalno učestvovala četiri puta na Letnjim i tri puta na Zimskim olimpijskim igrama. Debitovala je kao Kraljevina Srbija na Letnjim olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu, a prvi naredni nastup, kao Republika Srbija, je ostvarila nakon 96 godina na Letnjim olimpijskim igrama 2008 u Pekingu.

Sportisti sa današnje teritorije Srbije su učestvovali u sklopu drugih olimpijskih timova, najviše kao deo nekoliko jugoslovenskih država u periodu od 1920. do 2006. godine.

RASPORED SRBIJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA DANAS: Tačna satnica

Istorija

Iako Srbija zvanično nije učestvovala u takmičarskom delu prvih modernih olimpijskih igara održanih 1896. godine u Atini, igrama prisustvovao je i kralj Srbije Aleksandar Obrenović na poziv grčkog kralja Đorđa I. Sportisti sa današnje teritorije Vojvodine takmičili su se kao deo olimpijskog tima Mađarske (kao dela Austrougarske). Na prvim igrama u Atini Momčilo Tapavica iz Nadalja osvojio bronzanu medalju u tenisu i postao prvi sportista sa današnje teritorije Srbije i prvi etnički Srbin učesnik i osvajač olimpijske medalje. Atletičar Đuro Stantić iz Subotice je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim međuigrama 1906. u Atini, a gimnastičar Jožef Berkeš iz Pančeva je došao do srebrne medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1912. u Stokholmu, kada je današnja teritorija Vojvodine i dalje bila deo Austrougarske.

Olimpijski komitet Srbije je osnovan 23. februara 1910. godine pod imenom Srpski olimpijski klub na inicijativu mladih oficira školovanih u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao Svetomir Đukić. Godine 1911. je promenio ime u Centralni olimpijski klub pa je 17. jula 1912. dobio ime Olimpijski komitet Srbije. Na kongresu u Stokholmu, koji je trajao od 4. do 17. jula 1912, primljen je u Međunarodni olimpijski komitet, a i Svetomir Đukić je postao član MOK. Prvi put na igrama sportisti iz Srbije pojavili su se na Letnjim olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu . Prvi olimpijci su bili sprinter Dušan Milošević) i maratonac Dragutin Tomašević.

Nakon Prvog svetskog rata srpski sportisti učestvovali su kao deo nekoliko jugoslovenskih zemalja, a na Letnje olimpijske igre 1992. održanim u Barseloni su se zbog međunarodnih sankcija SR Jugoslaviji takmičili pod olimpijskom zastavom kao nezavisni učesnici.

Za jedan od važnijih momenata u modernijoj istoriji olimpijskih igara je zaslužan srpski košarkaš i sportski funkcioner Borislav Stanković, dugogodišnji sekretar FIBA i član MOK-a, koji je uticao na promenu pravila i omogućio dozvolu košarkašima iz NBA lige da nastupe za reprezentaciju, što je rezultiralo debijem Drim-tima u Barseloni.

Olimpijski komitet Srbije je pravni naslednik JOKa i OKSCG, što su potvrdili, Međunarodni olimpijski komitet, Svetska asocijacija nacionalnih olimpijskih komiteta, Evropski olimpijski komiteti, Međunarodni komitet Mediteranskih igara i Asocijacija nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja Balkana. OKS-u je tako priznat legitimitet od 1912. i nije morao da se ponovo učlanjuje u Međunarodni olimpijski komitet.

Nakon 96 godina, Srbija je ponovo učestvovala pod svojim imenom imenom i zastavom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Godine 2010. ostvaren je debitantski nastup na Zimskim olimpijskim igrama. Stotu olimpijsku medalju za Olimpijski komitet Srbije (računajući i JOK i OKSCG) osvojila je Ivana Maksimović u streljaštvu na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Beograd je dvaput bio zvanični kandidat za grada domaćina i to za Letnje olimpijske igre 1992, kada je ispao u trećem krugu glasanja Međunarodnog olimpijskog komiteta (tada su se igre održale u Barseloni), i Letnje olimpijske igre 1996., kada je grad domaćin bila Atlanta.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na Letnjim olimpijskim igrama ukupno je osvojeno 119 medalja: 34 zlatnih, 41 srebrnih i 44 bronzanih.

Na Zimskim olimpijskim igrama učestvovalo je više od 300 sportista Jugoslovenskog olimpijskog tima i osvojilo 4 medalje: 3 srebrne i 1 bronzanu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter