Izvor: Alo.rs
03.07.2023 u 08:54
1

NOVI ČUVAR SRPKSOG GROBLJA: Evo ko će biti naslednik deda Đorđa

Vest da je Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" u Solunu, preminuo u 96. godini rastužila je srpski narod.

U javnosti se već povelo pitanje ko će čuvati srpsko groblje posle njega. A njega je već nasledio Krstimir Copas (Tzopas), i to kada je dada Đorđe imao 94 godiner, kada su ga noge već izdale.

Krstimir Copas (Tzopas) za medije je ispričao da je rođen u čuvarskoj kućici na Zejtinliku, tu proveo detinjstvo, mladost i ceo život, a juče nas je nažalost i napustio.

ČUVAJ IH TAMO NEGDE, NA LEPŠEM MESTU: PREMINUO ČUVAR „ZEJTINLIKA“ ĐORĐE MIHAILOVIĆ, OVO MU JE BILA ŽIVOTNA ŽELJA – DAČIĆ SAOPŠTIO TUŽNU VEST ZA ČITAVU NACIJU (FOTO)

Pre dve godine za medije je rekao:

– Deda Đorđa su izdale malo noge. Ali, dobro je. Drži se. Od nove godine sam ja ovde čuvar“, kaže Krstimir Copas, po ocu Grk, po majci Srbin.

Na pitanje da li i njegovi preci leže na groblju, pa je tako dobio posao, on kaže da nema predaka na Zejtinliku, nego je to mesto dobio zahvaljujući poverenju koje je stekao.

– Ja sam već 30 godina u Solunu. Sarađivao sam kroz građevinsku firmu u kojoj sam radio sa našim konzulatom ovde, i stekao sam poverenje, tako da su mi ponudili da postanem čuvar – ispričao je Krstimir.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković napisao je 24. decembra prošle godine na Instagramu da će ‘država umeti da zaštiti našeg čestitog starinu Đorđa Mihailovića i naše vojničko groblje Zejtinlik od samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja pojedinaca. Čuvari naše svetinje mogu da budu samo izvanredni ljudi, koji su moralno i na svaki drugi način dostojni veličine naših predaka na Solunskom frontu, a Predrag Nedeljković nije takva osoba’.

Novi naslednik, predusretljivi, ljubazni Krstimir priča posetiocima istorijat groblja i vodi ih u kosturnicu, gde počivaju ostaci 5.580 srpskih vojnika, stradalih na Solunskom frontu, koji se protezao od Orfanskog zaliva (severna Grčka) do Ohridskog jezera (današnja Severna Makedonija), u dužini od 450 kilometara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NOVI ČUVAR SRPKSOG GROBLJA: Evo ko će biti naslednik deda Đorđa”

  1. Divna srpska duso putuj sa Andjelima kod onih junaka koji su zivite polozili za otadzbinu a koje si ti sacuvao od zaborava nek ti je vecna slava bices na nekom boljem mestu sa onima koje cuvao i voleo

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter