Izvor:
10.01.2018 u 23:21
0

Makron: Sačuvati strateške sektore ako želimo poštovanje!

Evropa treba da pokaže veće jedinstvo u očuvanju strateških sektora od stranog preuzimanja ukoliko želi poštovanje Pekinga, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron na kraju svoje posete Kini.

Makron je u Kinu došao u pratnji 50 biznismena u nastojanju da poboljša trgovinske odnose i smanji veliki trgovinski deficit sa Kinom.

Francuska je nezadovoljan zbog nespremnosti Kine da otvori delove svog tržišta a Makron se, od kada je postao predsednik, zalaže da EU preispita strana ulaganja u strateskim sektorima, što je bila i glavna tačka trodnevne posete, navodi Rojters.

Makron je danas uputio upozorenje siromašnijim članicama EU koje imaju "mekši stav" zbog oslanjanja na kineska ulaganja.

"Kina kao velika sila ne poštuje zemlje koje prodaju svoju infrstrukturu najlošijem ponuđaču", rekao je on. Makron.

Direktna strana ulaganja Kine u EU porasla su na 35 milijardi era u 2016. godini u odnosu na 1,6 milijardi u 2010, pokazuje istraživanje Merkator instituta za kineske studije.

Francuska je poput Nemačke uglavnom rado prihvatala kineska ulaganja kao podsticaj svojoj ekonomiji i šansu za širenje na azijskim tržištima, ali ne i ulaganja u ključne sektore poput transporta, odbrane, telekomunikacija, inžinjeringa i visokih tehnologija

Makron danas nije rekao koje zemlje EU treba da energicnije da zastite svoje sektore ali poznato je da je Grčka prihvatila keš iz Kine posle mera štednje koje su joj nametnuli evropski partneri, prodavši između ostalog većinski udeo u Pirejskoj luci kineskoj kompaniji KOSKO (COSCO), navodi Rojters.

Pirejska luka se smatra "glavom zmaja" na novom kineskom Putu svile u Evropu, koji se sastoji od mreže železničkih i transportnih veza kojima će se roba dopremati iz Kine u Evropu i obratno.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter