Izvor:
08.04.2019 u 16:16
0

MIHAJLOVIĆ: Ključni period za poziciju SRB na Duing biznis li!

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović predsedavala je danas sastankom Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja Duing biznis, kojem je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Mihajlovićeva je naglasila da se Srbija nalazi u ključnom periodu koji će odrediti njen rejting na ovogodišnjoj Duing biznis listi Svetske banke.

Zbog toga je važno da sve institucije sprovedu mere dogovorene na radnoj grupi kako bi se reforme odrazile na što bolji rejting Srbije na ovoj listi, koja je značajna za sve investitore – rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku su razmatrane reforme sprovedene u oblastima koje meri Duing biznis lista. Kao pozitivni pomaci posebno su istaknuti reforma katastra, odnosno oblast upisa prava svojine, kraća procedura za dobijanje priključka za električnu energiju, efikasnije izvršenje ugovora, kao i ukidanje pečata, koja je važno za oblast otpočinjanja poslovanja.

Posebno su analizirani problemi u izdavanju lokacijskih uslova i građevinskih dozvola koje izdaje Grad Beograd i mere koje su predložene za njihovo rešavanje. Jedna od sprovedenih mera u cilju bržeg izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola u Beogradu je i uvođenje upravnog nadzora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.

Naglašeno je i da Zajednička grupa očekuje od Gradskog sekretarijata i njegovih zaposlenih da budu svesni odgovornosti koju imaju, s obzirom da se efikasnost institucija u glavnom gradu posebno reflektuje na rejting zemlje na Duing biznis listi. Takođe, biće posebno razmotreno izdavanje akata u nadležnosti Elektroprivrede Srbije, ali i drugih imaoca javnih ovlašćenja, koje utiču na izdavanje građevinskih dozvola.

Trenutno Srbija je 48. na svetu po uslovima poslovanja na Duing biznis listi Svetske banke, a najbolji rejting ima u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, gde se nalazi na 11. mestu, navedeno je u saopštenju iz kabineta Mihajlovićeve.

Sastanku su prisustvovali i ministri pravde Nela Kuburović i Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i državni sekretari iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva privrede, te predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Takođe su prisustvovali direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, v.d. direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić, kao i predstavnici NALED-a i Privredne komore Srbije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter