Izvor: Tanjug
18.12.2021 u 10:58
0

MITRAŠINOVIĆ: „Molnupiravir“ uskoro dostupan građanima Srbije

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavila je danas da će novi antivirusni lek protiv kovida 19 biti uskoro dostupan građanima Srbije.

Mitrašinović je rekla da je Agencija za lekove odobrila „Molnupiravir“, prvi antivirusni lek, da će on biti primenjivan samo po preporuci lekara i da se očekuje da će to biti u kovid ambulantama, prenose mediji. 

– Svi u Alimsu radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana – navela je Mitrašinović.

Ona je objasnila da je „Molnupiravir“ oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina.

– Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi: da budu stariji od 60 godina, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima – navela je Mitrašinović.

Ona je ukazala da je u kliničkim studijama pokazana značajna efikasnost leka – za 30 posto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

– Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova – istakla je Mitrašinović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter