Izvor: telegraf.rs
05.07.2024 u 11:31
0

NE IDITE U PROPAST: Na putevima Srbije počela kampanja „Vozi odmoran“

Na putevima Srbije počela kampanja "Vozi odmoran"

U Srbiji je danas zvanično počela kampanja „Vozi odmoran“, usmerena na domaće i tranzitne putnike, sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju usled umora.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da je glavna poruka kampanje da vozači na svaka dva sata prave pauzu u trajanju od najmanje 15 minuta, kao i da se pripreme za put.

„To podrazumeva pripremu automobila na prvom mestu, bar sedam dana pre putovanja da se uradi tehnička ispravnost, da se provere osnovne funkcije na automobilu i ukoliko je nešto potrebno da se popravi na automobilu, kako bi on bio ispravan i pouzdan“, rekao je Stamatović na naplatnoj rampi Stara Pazova, gde se nalazi kamper „Vozi odmoran“.

Dodaje da je bitno da se građani informišu o stanju na putevima i graničnim prelazima, kako bi se izbegla duža zadržavanja.

STEVANDIĆ: „Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovde grb Republike Srpske po kojem je formirana“

Apelujemo na sve naše sugrađane da duga putovanja izvode danju, da danju voze, a ne u noćnim uslovima. Leti je umor prepoznat kao glavni faktor uzroka saobraćajnih nesreća. Pokušaj da se na destinacije stigne u jutarnjim satima, kako bi se dobio taj jedan dan, a uz vožnju noću nakon radnog dana, dovodi nas u veliki rizik“, poručio je Stamatović.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije Nebojša Mandić ističe da je odmoran vozač bezbedan vozač.

Umor dovodi do smanjene reakcije u saobraćaju, što je preduslov za saobraćajnu nezgodu. Apelujemo na sve vozače da budu naspavani i odmorni, da prave češće pauze, da ne prave velike temperaturne razlike kada je u pitanju klima uređaj“, rekao je Mandić.

On dodaje da operativni centar AMSS-a, preko kojeg se vozači mogu informisati o stanju na putevima, radi 24 sata, sedam dana u nedelji.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović naglasio je da letnja sezona donosi višemilionski priliv putnika, kao i da će se MUP, u okviru ove kampanje, fokusirati na Koridore 10 i 11.

Uprava saobraćajne policije će u kontroli regulisanja saobraćaja reagovati i aktivno i proaktivno, ali i ostvariti neposrednu komunikaciju sa učesnicima u saobraćaju. Apelovaćemo vozačima da odmaraju, da budu psihofiziči odmorni, da ne upravljaju pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, da vežu pojas, a ukoliko voze decu da to rade na zakonit i pravilan način“, rekao je Radovanović.

Putnici će u okviru kampanje na putevima Srbije moći da uzmu flajere, fluorescentne prsluke, prvu pomoć, zaštitu od sunca za vetrobranska stakla, majice, priveske za ključeve, flajer u obliku lepeze i promo materijal „Doživi Srbiju“, kao i kafu i vodu.

Kampanja će se kroz brojne aktivnosti sprovoditi do sredine septembra u organizaciji Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, Auto-moto saveza Srbije (AMSS), Turističke organizacije Srbije i kompanije „EKO Srbija“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter