Izvor: tanjug
03.09.2021 u 13:54
0

NEDIMOVIĆ: U prvih 6 meseci porastao IZVOZ HRANE

U prvih šest meseci ove godine izvoz hrane je za 13,9 odsto veći nego prošle godine koja je bila rekordna i ovo nam uliva dodatnu sigurnost da mi imamo tržišta na koja možemo da izvezemo sav višak, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Govoreći na otvaranju nacionalnog dijaloga o prehrambenim sistemima, Nedimović je rekao da iako imamo tržišta na koja izvozimo višak, pred državom je izazov i da očuva taj izvoz.

PROČITAJTE JOŠ: Delovi Kosovske Mitrovice bez struje

-Kada uđemo u strukturu tog viška, onda imamo razlog i za bojazan, pre svega što u ovom trenutku to dobro zvuči za ratarske kulture, kao što su pšenica i kukuruz koje imaju rekordne cene. Zbog toga su izazovi veliki, jer moramo da očuvamo izvoz i da ga uvećavamo stalno i lako možemo doći do šest milijardi dolara izvoza hrane možda već sledeće-rekao je Nedimović.

Zbog toga je, poručuje, važno da Srbija ne izvozi samo primarne poljoprivredne proizvode, već poluproizvode koji potiču iz prehrambene industrije ili gotove proizvode.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA PRESEK U LESKOVCU: Još 60 novozaraženih virusom

Ističe da kada su se u Srbiji pojavili veliki trgovinski lanci svi su smatrali da će oni da „uguše“ srpskog agrara, te dodaje da se to tako i činilo u prve dve ili tri godine.

Nedimović navodi da se u to u poslednjih godinu i po dana promenilo i istakao da se poljoprivrednici sve više raspituju za ulaz u ritejle, kao i da rade na ispunjavanju njihovih standarda.

PROČITAJTE JOŠ: VRANJE: Gradnja regionalne deponije počinje u drugoj polovini 2022.godine

Kaže da su srpski agrari to videli kao šansu za fiksnu cenu, ali i kao mogućnsot da se njihovi proizvodi nađu na strana tržišta, jer su, podseća, ritejl lanci zapravo multinacionalne kompanije.

Poručio je da je to šansa za čitavu srpsku privredu i rekao da je važno ulagati u mlekare, pakovanje voća i povrća, u selektovanje voća.

-S tim ulaganjima mi možemo da izvezemo hranu ne u iznosu od šest milijardi dolara, već bi izvoz mogao da dostigne i 10 milijardi dolara- podvukao je Nedimović i najavio da je Srbija napravila novu meru za unapređenje prehrambene industrije.

PROČITAJTE JOŠ: DONETA ODLUKA: Evo kako će deca ići u školu od ponedeljka!

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob istakla je da je srpska poljoprivreda otporna na mnoge izazove, što se, navodi, pokazalo i u vreme pandemije korona virusa.

U odnosu na 2019. godinu, srpska poljoprivreda je, naglašava, i u 2020. ostvarila rast.

Žakob je navela da 14 odsto zaposlenih u Srbiji radi u poljoprivredi i da je udeo poljoprivrede u našem BDP-u 7,5 odsto.

Ističe da su to brojke koje se odnose samo na poljoprivredu, bez ostalih poljoprivrednih sistema i zato je, naglašava, to važan ekonomski sektor na koji mora da se obrati pažnja.

Objašnjava da je današnji nacionalni dijalog o prehrambenom sistemu deo inicijative UN i čiji je cilj da pripremi Srbiju za globalni prehrambeni samit koji će biti održan ovog meseca u Njujorku.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA SUTRA: Evo kakvo nas vreme očekuje!

Na dijalogu će se, kaže, diskutovati o svim dimenzijama prehrambenog sistema, uključujući i poljoprivredu, ali i distribuciji hrane, pakovanju hrane, uticaju poljoprivrede na ekonomiju…

-To je vrlo uzbudljiva debata o tome kako da transformišemo naš prehrambeni sistem, da promovišemo zdrav način ishrane, zdrav način života i naravno mnoge šanse za ljude koji žive u ruralnim sredinama -zaključila je Žakob.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter