Izvor: Tanjug
12.12.2020 u 11:57
0

Neznatno povećana potrošnja struje u domaćinstvima

Prodaja elektricne energije ove godine nije promenjena u odnosu na isti period 2019, a ako se posmatraju samo domaćinstva potrošnja je uvećana za oko jedan odsto, kažu u EPS-u.

Što se tiče potrošnje u privredi, prema podacima EPS Distribucije, isporuka struje u kategorijama niski napon, široka potrošnja – ostala komercijalna potrošnja, javna i zajednička potrošnja i javno osvetljenje u prvih 10 meseci ove godine manja je za 7,03 odsto nego u istom periodu 2019.

Takođe, isporuka na srednjem naponu smanjena je za 0,95 odsto, rečeno je u EPS-u.

U EPS-u ističu da su građani pokazali veliku odgovornost pogotovu u ovom teškom periodu izazvanom pandemijom korona virusa i da većina na vreme izmiruje svoje obaveze.

Više od 60 odsto kupaca iz kategorije domaćinstva koristi popust od pet odsto na redovno placanje jer izmiruje svoja dugovanja u predviđenim rokovima, a više od 75 odsto svoja dugovanja izmiri sa malim zakašnjenjem.

SVE O SPORTU

ČUKARIČKI BOLJI OD JAVORA: Peokret Radnika u Senti

BOGDANOVIĆ U NOVOM DRESU PRVU PUT: Napravio pometnju

ČUVENI HARMONIKAŠ OTKRIO DETALJE SUSRETA SA NOLETOM: SVIRAJTE MI „Ja sam momče sa Kosova“ (FOTO)

Posle smanjenja broja korisnika popusta u martu i aprilu, broj kupaca koji su iskoristili ovo pravo veći je nego u istim mesecima prethodne godine, navode u EPS-u.

Podsećaju da su izašli u susret kupcima i omogucili da racune za mart, april i maj plate do 30. juna bez obracuna kamate i uz zadržavanje mogucnosti da ostvare popust od pet odsto.

Takode, svim domacinstvima, koji svoje obaveze izmiruju u celosti i u roku dospeca racuna, EPS pruža pogodnost u vidu popusta od pet odsto koji se obračunava i prikazuje u narednom racunu za električnu energiju.

Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca prema poslednjim podacima, pravo na umanjenje racuna za struju tom osnovu imalo je 71.014 kupaca u Srbiji, a iskoristilo ga je 70.725 njih.

Na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, domaćinstva koja ispunjavaju uslove imaju pravo na određenu količinu besplatne energije, odnosno umanjenje računa, a status energetski ugroženog kupca odreduje nadležni organ jedinice lokalne samouprave u kojoj on živi.

Inače, kada je reč o eventualnom povećanju cene elektricne energije u EPS podsećaju da o tome odluku donosi Agencija za energetiku Srbije.

U toj agenciji kažu da im do sada nije stigao nikakav zahtev za promenu cena električne energije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter