Izvor: Tanjug
04.02.2022 u 13:48
0

Nova usluga eUprave – elektronski potpis na daljinu

U Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu danas je predstavljena nova usluga koja omogućava kreiranje elektronskog potpisa na daljinu tj. u klaudu.

Zahvaljujući ovoj tehničkoj mogućnosti komunikacija građana sa javnom upravom će moći da se odvija putem mobilnog telefona i za to više neće biti neophodno korišćenje računara, objašnjeno je na prezentaciji.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je prisustvovala prezentaciji izjavila je da novi potpis donosi olakšice kako administrativnom sistemu tako i građanima.

-Ovo je nastavak izuzetno značajne tehnološke evolucije na našem putu digitalizacije kojim idemo brzo i sigurno i on građanima koji koriste kvalifikovane elektronske sertifikate omogućava da besplatno upotrebljavaju elektronski potpis- rekla je ona.

Naglasila je da smo se u vremenu pandemije uverili u prednosti digitalizacije i elektronskog poslovanja i da će Srbija nastaviti sa modernizacijom u ovoj oblasti.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je pojasnio da elektronski potpis na daljinu, tj. u klaudu predstavlja elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko poslovanje na daljinu koji se čuva u državnom data centru.

-Svaki građanin koji ima mobilnu aplikaciju ConsentIT ili kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili USB tokenu može sam sebi da besplatno generiše elektronski potpis u klaudu potpuno besplatno -naveo je on.

Dodao je da se parametri za aktivaciju ConsentID mobilne aplikacije izdaju besplatno na 1069 šaltera pošta, jedinica lokalnih samouprava i lokalnih poreskih administracija, kao i dve komercijalne banke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter