Izvor: Tanjug
20.07.2021 u 14:36
0

OBRADOVIĆ. „Mnogo je urađeno za bolji položaj žena“

U Aranđelovcu je danas održana završna konferencija povodom projekta „Osnaživanje žena iz ruralnih sredina opštine Aranđelovac u socijalnom i preduzetničkom kontekstu“ na kojoj su za najbolje preduzetničke ideje dodeljene plakete i laptopovi.

PROČITAJTE JOŠ

VESIĆ: „Beogradjani USPELI smo, vakcinisana 750.321 osoba“

ĐERLEK: Vakcinisano 250 dece i 2.700 tinejdžera, nevakcinisanima koji imaju hronične bolesti, delta soj može da napravi ozbiljan problem

Konkretni dokazi, optužbe i svedoci protiv Tačija na suđenju u oktobru

UHAPŠEN ŠIJANOV SIN: Napao mladića(34)



Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je da je ponosna kada vidi jake i sposobne žene koje su odlučile da se bore i poprave svoj i položaj drugih žena u zajednici u kojoj žive.

Navela je da je pred nama vreme žena i dodala da je i pandemija korona virisa pokazala da se opstanak i stabilnost društva bazira na jakim, samosvesnim ženama koje su sposobne da izdrže krize i sačuvaju svoje porodice.

„Setite se da smo se u prvim udarima pandemije svi u porodici okrenuli jedni drugima, ka našim mama, bakama, suprugama, snajama da pomognu u teškom trenutku i budu podrška onima koji su oboleli od Kovida 19 u tom trenutku, a da opet kuću održimo da funkcioniše“, rekla je Obradović.

Naglasila je da je Vlada Srbije uradila mnogo na unapređenju položaja žena u našoj zemlji, posebno u pogledu zakonodavnog i strateškog okvira.

„Ono što treba da uradimo, to je da sve to što smo zakonski uradili kroz različite programe učinimo vidljivijim građanima u Srbiji, a pre svega ženama preduzetnicama“, rekla je Obradović.

Naglasila je da su ekonomsko osnaživanje žena i podrška ženskom preduzeništvu vrlo važni koraci u unapređenju rodne ravnopravnosti i dodala da je sigurna da će Aranđelovac nastaviti da podržava osnaživanje žena iz ruralnih sredina i u socijalnom i u preduzetničkom kontekstu.

Obradović je rekla da su ljudi u Srbiji skloni kritikama, ali da je ovaj projekat pokazao da ima mladih žena, energije i prostora da se “vuče” napred svoj kraj i država.

“Država je i zakonodavno i kroz programe odvojila sredstva za vas, vi ih realizujete, dižete svoje porodice, decu, familiju, okruženje i tako se dižući Aranđelovac diže i Srbija”, zaključila je Obradović.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da promene koje digitalno doba nameće svima nama nimalo ne umanjuju značaj žena u društvu.

„Pitanje rodne ravnopravosti i uloga žena u novom, digitalnom okruženju u kome živimo i tek ćemo živeti će sve više uticati kako na kvalitet života, tako i na kvalitet i uspeh društva kojem pripadamo“, rekla je Matić.

Navela je da je brzi razvoj novih tehnologija doneo promene u svakoj oblasti našeg života, pre svega na polju rada, te dodala da se i tokom pandemije korona virusa videlo u kojoj meri je digitalna tehnologija donela promenu i na polju obrazovanja, i trgovine, i rada.

Shodno tome, dodala je da digitalna pismenost postaje sve dominantnija i da će uloga koju ta veština ima u našem svakodnevnom životu biti sve značajnija.

“Po inerciji i po mnogim drugim obrascima učenja i ponašanja smatramo da su još uvek, nažalost, muškarci predoređeni za ove oblasti – nauku, informaciono društvo, telekomunikcije, inženjerstvo, a samim tim i za preduzetništvo koje je povezano sa ovim naukama“, rekla je Matić.

S tim u vezi, istakla je da je jedna od najznačajnijih uloga Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da žene u tim naukama dobiju sve značajniju ulogu i budu motivisane da se sve više uključuju u ovu vrstu obrazovanja, jer će, dodala je, savremeno društvo zahtevati od nas sve veću ulogu digitalnih tehnologoja u našim svakodnevnim aktivnostima.

Zato je, kaže, resorno ministarstvo od 2016. godine sprovelo nekoliko javnih konkursa i opredelilo više od 62 miliona dinara za 77 projekata.

„Neke od žena i organizacija koje su danas ovde bile su takođe korisnice i naših programa. Sreći smo i zadovoljni zbog toga i verujemo da ćemo ovakvim, zajedničkim međuresornim merama dati doprinos u osnaživanju žena u njihovoj edukaciji i obrazovanju koje mora biti neprekidno jer se jedino kroz obrazovanje, bilo ono formalno ili neformalno, osnažujemo ekonomski i možemo govoriti o samostalnosti i prosperitetu kako nas kao žena tako automatski i porodice kojoj pripadamo i društva čiji smo glavni oslonac“, rekla je Matić.

Prisutnima se, između ostalih, obratila i pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović koja je rekla da je razvoj ženskog preduzetništva jedna od bitnih tema kada je u pitanju ravnopravnost žena jer, istakla je, bez ekonomskog osnaživanja nema prave ravnopravnosti.

“Upravo ovakvi projekti pokazuju da svi moramo da se uključimo, ne samo sa centralnog nivoa vlasti, već i na nivou svih loklnih samouprava da damo svoj doprinos. Ministarstvo privrede razvoj ženskog preduzetništva podržava duži niz godina, a sa dolaskom Anđelke Atanasković na čelo ministarstva po prvi put smo kreirali programe koji su usmereni isključivo na žene preduzetnice”, rekla je Obradović Jovanović.

U okviru projekta „Osnaživanje žena iz ruralnih sredina opštine Aranđelovac u socijalnom i preduzetničkom kontekstu“ u četiri meseca organizovane su edukativne radionice u 18 mesnih zajednica sa teritorije opštine Aranđelovac, kojima su bile obuhvaćene 34 žene.

Na konferenciji su za najbolje preduzetničke ideje dodeljene plakete i laptopovi, koje su dobile tri žene i jedna organizacija iz sela sa teritorije opštine Aranđelovac – Darosava, Orašac, Gornja Trešnjevica i Brezovac.

Plakete su dobili i saradnici na projektima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter