Izvor: KURIR
05.01.2021 u 09:30
0

PAVLE ZELIĆ O NEŽELJENIM REAKCIJAMA: PREPORUKA DA SE VAKCINIŠU I ONI KOJI SU IMALI KOVID

Postoji razlika između prirodnog imuniteta i imuniteta koji stvara vakcina protiv virusa korona, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i dodaje da je preporuka da se vakcinišu i oni koji su preležali kovid.

On je naveo da je imunitet koji se stiče vakcinacijom mnogo jači i dugotrajniji od imuniteta koji se stiče prirodnim putem- zaražavanjem.

– Smatra se da prirodni imunitet traje tri ili šest meseci, najduže godinu dana. Imunitet koji se stiče vakcinacijom sigurno traje godinu dana i mnogo je veći broj antitela koja se stvaraju – naveo je on 

Kako kaže, vakcinu ne može da primi neko ko ima simptome kovida – bolest u akutnoj fazi, već mora da prođe neko vreme, da ozdravi pa tek onda je moguće da se vakciniše.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

FAJZER UPOZORIO NEMAČKE VLASTI: Nema nikakvih dokaza u prilog tome!

RUKA SPASA ZA ASANŽA! Nakon odluke britanskog suda svetu se obratio meksički predsednik! (VIDEO)

STIGLE VAKCINE! Još 19.500 doza došlo u Torlak!

Zelić je rekao da je dobra pozicija za građane Srbije što mogu da biraju koju vakcinu će da prime i da trenutno postoje dva izvora snadbevanja.

– Sada je velika borba na svetskom tržištu vakcina, velika je bitka da se obezbede dovoljne količine. Ne može jedan proizvođač da snadbe ceo svet vakcinama – naveo je on.

ALIMS je, navodi, izdao uvozne dozvole za Fajzer-Biontekovu i rusku „sputnjik ve“ vakcinu za prve količine.

Govoreći o neželjenim reakcijama na vakcinu on je rekao da je u Srbiji jedina neželjena reakcija bila bol i crvenilo na mestu primene.

U drugim centrima u svetu, kako je naveo, bilo je i otoka i crvenila, povišene temperatura, ali sve se to očekivalo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter