Izvor: Alo
05.09.2024 u 08:36
0

POČINJE PROJEKAT „ODVAJAMO“: Edukacija o recikliranju i pravilnom odlaganju otpada

Reciklaža je jedan od najboljih načina da iz životne sredine uklonimo otpad i učinimo je sigurnijom za život.

Projekat odvajanja kućnog otpada pod nazivom „Odvajamo“ ima za cilj edukaciju o tome kako kućni otpad treba pravilno da se odlaže, kako bi se kasnije i u što većoj meri reciklirao.

PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVI SVETOG IRINEJA: Ove običaje obavezno ispoštujte

Što se više otpada reciklira, to je količina otpada na deponijama manja. Trenutno je u Srbiji stopa reciklaže otpada iz domaćinstava manja od 2%, dok je prosečna stopa reciklaže komunalnog otpada u EU 48%. Naše deponije su sve veće i sve pretrpanije.

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam u Pirotu, je u Gradskoj upravi više od 20 godina, a toliko je i uključen u projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije, a potom i realizacije projekta „Odvajamo“.

– Grad Pirot je od 2005. godine intenzivno radio sa Evropskom Unijom na pripremi dokumentacije i izgradnji regionalne sanitarne deponije za grad Pirot i opštine Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka – rekao je Pešić.

– Projekat je završen 2011. godine, i od 2013. godine je regionalna deponija u funkciji – nastavlja on. – Mi smo od 2017. godine uključeni u projekat sprovođenja primarne selekcije. Sa EU i Kraljevinom Švedske smo radili na pripremi dokumentacije i realizaciji projekta u okviru koje je grad Pirot dobio tri kamiona, 10.700 kanti za domaćinstva, i 132 kontejnera plave boje za stambene blokove, i 92 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže – istakao je Pešić.

Paralelno sa ovim projektom izgrađena je hala za sekundarnu selekciju koja je montirana linija, pa sav otpad koji je primarno separisan u domaćinstvima i kod privrednih subjekata se odvozi na deponiju, istovara i prolazi kroz liniju koja ga sekundarno reciklira.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter