Izvor: Happy BSC
29.10.2021 u 13:40
0

PROFESIONALNI UPRAVNIK ZGRADE U „SAVETNIKU“: Apelujem na sve da kontrolišu svoje upravnike zgrada kako ne bi došlo do zloupotreba!

Mrđan Žugić- profesionalni upravnik zgrade, bio je gost emisije „Savetnik“. 

On je govorio o razlikama između upravnika zgrade i profesionalnog upravnika zgrade i pokušao je da da odgovore na opšta pitanja i probleme sa kojima se susreću stanari višespratnica. 

PROČITAJTE JOŠ:ZA UKIDANJE SVIH MERA POTREBNO MILION VAKCINISANIH!

-Zakon o stanovanju i održavanju ima zakonski regulisano rešenje kako se upravlja zgradom.  Može da se izabere upravnik zgrade iz redova stanara,  uposli profesionalni upravnik ili prinudni upravnik kojeg angažuje lokalna samouprava ukoliko stanari u određenom vremenskom roku (od 60 dana) nisu uspeli da se dogovore i izglasaju upravnika. Između profesionalnih upravnika zgrade i upravnika zgrade ima razlike.  Na strani profesionalnih upravnika su veće obaveze nego samo upravnika, jer su oni obučeniji za ovaj posao.  Prošli su obuku koju je organizovala Privredna komora Srbije i ministartsvo. Profesionalni upravnici imaju završene ispite i godišnju licencu koja se obnavlja. Ukoliko se profesionalni upravnik  ne ponaša adekvatno i profesionalno, u skladu sa svojom obukom, gubi licencu za rad. To je jedna od drastičnih razlika. Profesionalni upravnik je dužan po zakonu da bude dostupan svim stanarima gde on obavlja svoju funkciju. Nakon prijave bilo kakve intervencije od korisnika ili vlasnika stana, on mora reagovati u roku od 48 sati. 

PROČITAJTE JOŠ:REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Povećan broj dolazaka turista u septembru za 31,8 odsto

Kako upravnici određuju cene za održavanje zgrada?

-Širok je dijapazon rada upravnika.  Cena se dogovara sa upravnikom ili profesionalnim upravnikom. Ona varira u zavisnosti od dela Srbije. To nije lak posao,  ima  mnogo obaveza.  Naša kultura stanovanja je ispod proseka i poprilično su nam zapuštene zgrade. Poenta profesionalnog upravnika jeste da sve vlasnike stanova, posebnih delova i poslovnih prostora uveri u strategiju da je  njihova nekretnina u isto vreme i investicija. Naravno, pod uslovom da  vlasnici stanova sa svojim upravnikom to odrađuju na pravilan  način. 

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U ČAČKU: Hospitalizovano 147, preminula dva pacijenta

-Apleujem na sve  da kontrolišu svoje upravnike zgrada. Oni moraju  da vam daju na uvid njihova zaduženja, priliv novca i svu naplatu . Bitno je da budete u toku sa svim aktivnostima i novcima koje stanari daju.   Zato se i zove „račun stambene zajednice“,oni se namenski moraju trošiti. Profesionalnui upravnik je dužan da minimum dva puta godišnje podnese finansijski izveštaj. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter