Izvor: Happy BSC
15.01.2021 u 15:56
0

PRVO OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA Nema popuštanja mera iako izlazimo iz krize (VIDEO, FOTO)

Konferencija za medije Kriznog štaba održava se u Palati Srbije.

U poslednja 24 sata u Srbiji na korona virus testirano je 10.961 osoba, od kojih je 1.751 pozitivno, dok je, nažalost, 21 ljudi preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 196 pacijenata.

Ove podatke je saopštio je saopštio je dr Zoran Gojković. Zatim se obratio dr Predrag Kon.

– Nije došlo do rasta posle praznika, ali su brojevi i dalje visoki. Mere koje su na snazi spuštaju brojeve – dodao je Kon.

– U Vojvodini je situacija ista kao u ostalim delovima Srbije. Po broju obolelih dominira Novi Sad, ali je situacija u bolnicama bolja, pa u KC Vojvodine ima manje od 200 ležećih pacijenata. Situacija je nepovoljna i nestabila, ali je pod kontrolom- Sutra treba da stigne kontigent kineske vakcine. Ukoliko vakcina prođe sve kontrole, možda već u nedelju i ponedeljak krenemo sa vakcinacijom građana koji su izrazili želju da se njome vakcinišu. Srbija je jedina zemlja koja je nabila vakcine tri proizvođača, to je veliki uspeh – dodao je dr Gojković.


Aktuelne epidemiološke mere…

Na snazi je zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, radno vreme prodavnica i tržnih centara do 21, a kafića do 20 sati.

Odlučeno je i da nastava u osnovnim i srednjim školama bude nastavljena od 18. januara po dinamici po kojoj se odvijala u septembru.

PCR test je za ulazak iz zemalja regiona u Srbiju u međuvremenu ukinut.


– Popuštanje mera nije realno, pogotovo pred nastavak škole i sa novim sojem u Evropi – rekao je dr Kon i dodao:

– Škole će nastaviti sa radom kao i do sada. Nema razloga za oklevanje i odlaganje početaka. Mora se znati da će se sa početkom škole pojaviti i akutne respiratore infekcije, očekuje se i grip… Teško je verovati da novi soj neće doći kod nas kada se već širi po Evropi. Treba koristiti momenat sada kada se stvara provakcinalna atmosfera. Svejedno je koja se vakcina prima, bitno je da svaka ima sertifikat. Otvaranje granice je politička odluka i vezana je za međunarodne obaveze, konkretno „mini Šengen“ – objasnio je dr Kon.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter