Izvor: Happy BSC
07.11.2021 u 18:27
0

ROŽA ZA „TELEMASTER“: Anketa je prvi korak u borbi za krov nad glavom proteranih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Odbor za rešavanje stambenog pitanja proteranih Srba iz Hrvatske i Federacije biH, poziva sve prognaničke porodice koje su u statusu podstanara ili žive u nedovršenim objektima ili u trošnim kućama da učestvuju u anketi i popune aupitnik elektronskim putem na sajtu www.prognani.rs

PROČITAJTE JOŠ: Saučešće Krkobabića povodom smrti Zukorlića

Sprovođenje ankete počelo je 1. novembra i trajaće do 15. decembra 2021. godine.

Na ovu  temu u emisiji „Telemaster“ govorila je predsednica Odbora za rešavanje stambenog pitanja prognanih- Slađana Roža. 

Cilj ankete je da se utvrdi tačan ili barem približno tačan broj prognanin lica

-Po našim saznanjima, u Srbiji postoji oko 12 000 porodica koji su raseljena lica iz ovih područja i nemaju krov nad glavom. To je negde oko 30.000, a možda i 40.000 ljudi. Zato je važna ova anketa. Cilj nam je da se što više ljudi iz ovakvih porodica anketrira. Na taj način se ivenditiraju. Po završetku ankete imaćemo potpunu sliku koliko je to tačno porodica. 

PROČITAJTE JOŠ: APEL DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI! Stanje je ALARMANTNO! REZERVE KRVI SAMO ZA JEDAN DAN!

– Naši dalji koraci jesu da napravimo tu analizu podataka i da dobijemo konačnu sliku. Oni sada žive kao podstanari i nakon 30 godina. Često su i dalje u kolektivnim centrima. Raniji  konkursi koji su postojali bili su uslovljeni na različite načine. Neki su rešili, neki nisu rešili stambeno pitanje. Nakon analize, tražimo da nas predsednik Vučić, premijerka Brnabić i Linta saslušaju i da na taj način pozovemo državu da reči ova pitanja. 

Roža je iznela neke predloge kako bi moglo da se reši stambeno pitanje raseljenih lica u Srbiji. Dodeljivanje olekšica pri stambenim kreditima, izgradnja stambenih jedinica ili dodela seoskih kuća bile bi jedan od načina.

-Zahtevi porodica su da se prosto konačno reši pitanje.  Ovo je ključno pitanje da oni koji su ostali bez nade da im se da kakav-takav krov nad glavom jer su to državljani ove zemlje.  Ova anketa će dati jasnu sliku o njihovom materijalnom položaju jer oni uglavnom nisu stalno zaposleni. Možda je jedan, eventualno dva člana porodice zaposlena na privremenim poslovima, dok stalne ugovore o radu nemaju. Iz tog razloga oni nisu ni kreditno sposobni. Država bi napokon trebala da nađe neka rešenja. Oni su bili izgnani i prognani i nemaju nekretnine na svoje ime. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter